Cea mai puternică erupție vulcanică din secolul XXI ar putea provoca un tsunami cu o înălțime de 85 m

Cea mai puternică erupție vulcanică din secolul XXI ar putea provoca un tsunami cu o înălțime de 85 m

Poziția favorabilă a vulcanului Hunga Tonga a salvat Oceanul Pacific de un mega-tsunami.

Geologii au alcătuit un model tridimensional al celei mai puternice explozii naturale din ultima sută de ani și au descoperit că locația favorabilă a vulcanului Hunga Tonga a salvat Oceanul Pacific de un tsunami înalt de 85 m, a transmis serviciul de presă al Universității din Miami. vineri.

Erupția vulcanului Hunga-Tonga. Foto: EPA-EFE

Vulcanul Hunga-Tonga-Hunga-Haapai era situat pe o insulă din Pacificul de Sud. S-a trezit din adormire în decembrie 2021, iar o lună și jumătate mai târziu, o serie de erupții ale sale s-au încheiat cu o explozie puternică care a distrus practic insula. Apoi norul de cenușă a atins o înălțime de câteva zeci de kilometri, iar în Noua Zeelandă s-a auzit o explozie în timpul prăbușirii vulcanului. Cataclismul a generat o cantitate imensă de fulgere și perturbări atmosferice și ionosferice, precum și un tsunami înalt de 40 m.

Profesorul de la Universitatea din Miami, Sam Purkis, și colegii săi au combinat date și fotografii de la sateliți, precum și informații culese folosind drone subacvatice și aeriene și alte sisteme de supraveghere și au descoperit că, pe 15 ianuarie 2022, vulcanul a supraviețuit unei serii de cinci explozii, inclusiv unele echivalând cu 0,5, 4 și 15 megatone de TNT.

Cataclismul ar fi putut provoca un val de două ori mai mare dacă ar fi avut loc în altă parte, dar simulările computerizate au arătat că locația favorabilă a vulcanului, adâncimea mică a mării și structura specială a fundului mării, au împiedicat complet ca valul de șoc să „scape” în oceanul deschis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a elucidat misterul femeii moarte din Audi

2 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

3 Cine este frumoasa procuroare de la flagrantul DNA în care a fost săltat baronul PSD Buzatu

4 „Mor de draci” / „Dumnezeirea mamii lor, cred că treʼ să mă duc să-i bat” / A apărut documentul care-l îngroapă definitiv pe baronul PSD Buzatu!

5 VIDEO „Acest bărbat dă clasă tuturor”