Cea mai puternică rachetă din India a lansat un satelit pe orbită

Cea mai puternică rachetă din India a lansat un satelit pe orbită

India a lansat luni pe orbită un satelit de comunicații utilizând cea mai puternică rachetă pe care a fabricat-o vreodată și ameliorându-și astfel perspectivele de a obține o cotă mai mare dintr-o piață a industriei spațiale în valoare de peste 300 de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Racheta, numită și Vehiculul de lansare a satelitului geosincron (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle, GSLV) Mk III, sau pur și simplu "Fat Boy", a decolat din centrul spațial Sriharikota din sudul Indiei la ora locală 17.28 (11.58 GMT), pe o vreme senină.

Cu o greutate de 3.136 kg, satelitul GSAT-19 este cel mai greu pe care India a încercat să-l plaseze pe orbită, a anunțat agenția spațială. Până în prezent, SUA, Rusia, China, Japonia și Agențială Spațială Europeană erau singurele care puteau lansa sateliți cu greutatea mai mare de trei tone.

Prim-ministrul Narendra Modi a felicitat oamenii de știință care s-au ocupat de proiect și a spus că acesta duce India mai aproape de generația următoare de capabilități de lansare. "Țara este mândră", a scris el într-o postare pe Twitter .

Guvernul lui Modi a promovat un program spațial local pentru a demonstra capacitățile tehnologiei low-cost, iar în februarie a lansat 104 sateliți într-o singură misiune, majoritatea pentru clienți străini.

Agenția spațială indiană intenționează să efectueze și o misiune spațială cu echipaj uman care va implica trimiterea astronauților pe o orbită terestră joasă, dar programul nu a fost încă aprobat de guvern.

În 2014, oamenii de știință au zburat prima dată cu GSLV Mk III și au verificat funcționarea unui modul fără echipaj uman în vehicul, ceea ce sugerează că racheta ar putea fi o platformă de lansare pentru o misiune cu echipaj în viitor.

Un raport din 2015 al Space Foundation estima industria spațială globală la 323 de miliarde de dolari, din care India deține o cotă de circa 0,6%, potrivit datelor guvernamentale, notează Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”