Cea mai puternică rachetă din India a lansat un satelit pe orbită

India a lansat luni pe orbită un satelit de comunicații utilizând cea mai puternică rachetă pe care a fabricat-o vreodată și ameliorându-și astfel perspectivele de a obține o cotă mai mare dintr-o piață a industriei spațiale în valoare de peste 300 de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Racheta, numită și Vehiculul de lansare a satelitului geosincron (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle, GSLV) Mk III, sau pur și simplu "Fat Boy", a decolat din centrul spațial Sriharikota din sudul Indiei la ora locală 17.28 (11.58 GMT), pe o vreme senină.

Cu o greutate de 3.136 kg, satelitul GSAT-19 este cel mai greu pe care India a încercat să-l plaseze pe orbită, a anunțat agenția spațială. Până în prezent, SUA, Rusia, China, Japonia și Agențială Spațială Europeană erau singurele care puteau lansa sateliți cu greutatea mai mare de trei tone.

Prim-ministrul Narendra Modi a felicitat oamenii de știință care s-au ocupat de proiect și a spus că acesta duce India mai aproape de generația următoare de capabilități de lansare. "Țara este mândră", a scris el într-o postare pe Twitter.

Guvernul lui Modi a promovat un program spațial local pentru a demonstra capacitățile tehnologiei low-cost, iar în februarie a lansat 104 sateliți într-o singură misiune, majoritatea pentru clienți străini.

Agenția spațială indiană intenționează să efectueze și o misiune spațială cu echipaj uman care va implica trimiterea astronauților pe o orbită terestră joasă, dar programul nu a fost încă aprobat de guvern.

În 2014, oamenii de știință au zburat prima dată cu GSLV Mk III și au verificat funcționarea unui modul fără echipaj uman în vehicul, ceea ce sugerează că racheta ar putea fi o platformă de lansare pentru o misiune cu echipaj în viitor.

Un raport din 2015 al Space Foundation estima industria spațială globală la 323 de miliarde de dolari, din care India deține o cotă de circa 0,6%, potrivit datelor guvernamentale, notează Reuters.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor