Cea mai stupidă tentativă de lovitură de stat

Cea mai stupidă tentativă de lovitură de stat

Ce nu este în regulă cu sesizarea Jandarmeriei la DIICOT? Ce ar fi trebuit să se întâmple dacă la mitingul din 10 august asistam, într-adevăr, la acțiuni contra ordinii constituționale? Nu putem trece ușor peste acțiunea Jandarmeriei, deoarece nu veți găsi în istoria lumii încă o tentativa de lovitură de stat reclamată la o lună după comiterea ei. Câteva observații și explicații suplimentare, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

- Nu cunosc nicio țară din lume în care un lider autoritar să se tot plângă timp de un an de tentative de lovituri de stat, în timp ce acumulează tot mai multă putere.

- Nu veți găsi nicio tentativă de lovitură de stat reclamată la parchet după o lună.

- Nu s-a inventat, până la noi, tentativa de lovitură de stat finanțată la vedere prin servicii publice de transfer bani, din donații de cinci și zece dolari primite de la cetățenii din diaspora.

- Este probabil prima tentativă de lovitură de stat organizată pe Facebook de o mână de civili înarmați doar cu peturi, prezentați de propaganda puterii drept o adună de neisprăviți, pierde-vară și drogați.

- Greu de găsit încă o lovitură de stat organizată fără complicitatea unor instituții de forță gen armată, poliție, cum s-a întâmplat de pildă în Turcia.

- Practic este singura lovitură de stat despre care conducerea ministerului de Interne declară că nu știa nimic. Nu doar că nu știa nimic, dar explică de ce nu era nevoie nici măcar de mobilizarea Centrului Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică (CNCAOP)

- Ar fi, apoi, prima lovitură de stat în care cei reținuți pentru acte de violență sunt eliberați în noaptea confruntării cu forțele de ordine.

- România a inventat lovitura de stat colectivă. Tentativa denunțată de Jandarmerie nu are un lider, un creier, un organizator.

- Jandarmeria nu este nici serviciu de informații, nici parte din Consiliul Suprem de Apărare a Tării pentru a dispune de capacitate de evaluare și expertiză în lovituri de stat. Este o armă dintr-un minister de forță, care execută misiuni de asigurare a ordinii publice și cam atât. Sunt paznicii instituțiilor, bodyguarzii statului.

- Dacă Jandarmeria deținea informații despre tentative de lovituri de stat, ele trebuiau transmise de urgență la superiorii ierarhici din ministerul de interne, ministerul trebuia să alerteze CSAT, acesta să dispună măsuri: stare de urgență, suspendarea unor drepturi civile, mobilizarea armatei etc.

- De revăzut în acest sens episodul ultimei mineriade din 1999, când România a fost amenințată cu adevărat de o tentativă de lovitură de stat, președintele de atunci a declarat stare de urgență, a fost scoase tancurile etc.

- Dacă Jandarmeria a dormit timp de o lună pe informații atât de grave, atunci a fost complice cu presupușii organizatori

N-are rost să continuăm pentru a demonstra ridicolul suprem al teoriei loviturii de stat din 10 august. Dragnea și PSD au reușit să arunce în caricatură până și această acuzație care, odată lansată într-un stat membru UE și NATO la nivel oficial, ar trebui să genereze un val de reacții îngrijorate în întreaga lume.

Nimeni nu a tresărit însă că puterea de la București ar fi amenințată, însă am avut parte de un val de indignare că regimul din România a intervenit în forță împotriva unor manifestanți pașnici și a recurs la violențe nejustificate.

Câțiva oameni din țară au înțeles perfect sensul sesizării făcute de Jandarmerie. Liviu Dragnea și Carmen Dan vor să mute dosarul violențelor de la Parchetul General la o instituție de parchet unde au șanse mai mari să controleze mersul anchetei, DIICOT fiind condus de un nou procuror-șef propus de ministrul justiției, Tudorel Toader. 

Ar mai fi o variantă. Jandarmeria înțelege ad literam sintagma de lovitură de stat, adică statul le aplică cetățenilor lovituri cu bastoanele, iar cetățenii răspund. Dacă atât pricep atunci, da, pe 10 august am asistat cu toții la o ploaie de lovituri de stat, soldate cu aproape 800 de plângeri penale din partea cetățenilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”