Cea mai veche imagine a Veneţiei, din secolul al XIV-lea, descoperită de o cercetătoare a Universităţii St Andrews

Cea mai veche imagine a Veneţiei, din secolul al XIV-lea, descoperită de o cercetătoare a Universităţii St Andrews

Un desen al Veneţiei din secolul al XIV-lea, considerat cea mai veche reprezentare a Oraşului Dogilor cunoscută până în prezent, a fost descoperit de o cercetătoare de la Universitatea scoţiană St Andrews, a anunţat această instituţie într-un comunicat, citat de AFP.

Desenul, descoperit de cercetătoarea Sandra Toffolo, face parte dintr-un manuscris care povesteşte călătoria lui Niccolo da Poggibonsi, un pelerin italian care a vizitat Ierusalimul în perioada 1346-1350.

În timpul pelerinajului său, acesta a trecut prin Veneţia, iar descrierea făcută de acesta oraşului este însoţită de un desen în care se pot vedea biserici, gondole şi canale.

Manuscrisul, păstrat în prezent la Biblioteca Naţională din Florenţa, a fost scris probabil la scurt timp după întoarcerea pelerinului în Italia în 1350.

Specializată în istoria Veneţiei în perioada Renaşterii, Toffolo a descoperit desenul în mai 2019, în timpul cercetărilor sale la biblioteca florentină cu scopul de a realiza o monografie despre oraş în perioada respectivă, a indicat Universitatea Sf. Andrews.

Descoperind imaginea, cercetătoarea şi-a dat seama că această reprezentare a Veneţiei este mai veche decât toate cele cunoscute înainte, chiar dacă unele hărţi şi portulane ale oraşului (hărţi de navigaţie utilizate din secolul al XIII-lea în secolul al XVIII-lea) ar fi putea fi mai vechi.

Cea mai veche hartă a Veneţiei a fost realizată de Fra Paolino, un călugăr franciscan din Veneţia şi datează din jurul anului 1330, potrivit aceleiaşi universităţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...