Ceapa verde și beneficiile ei pentru sănătate. Ce persoane trebuie să fie precaute cu consumul acesteia

Ceapa verde și beneficiile ei pentru sănătate. Ce persoane trebuie să fie precaute cu consumul acesteia

Ceapa verde este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în sezonul de primăvară. Puțini știu însă că, pe lângă gustul pe care îl are, leguma oferă și beneficii importante pentru sănătate.

Ceapa verde este preferată de mulți FOTO arhivă Adevărul

Nutriționistul Luminița Catană ne va dezvălui secretele ei și chiar o rețetă delicoasă cu ceapă verde.

„«Sănătatea este prețioasă» - este expresia pe care o rostesc zilnic. Și cei care mă urmăresc și pacienții mei spun că da, așa este dar costă și foarte mulți bani. Într-adevăr, unele alegeri sunt costisitoare, dar a trăi sănătos este o alegere, cu impact benefic asupra sănătății și stării de bine a fiecăruia. Aceste alegeri ne scutesc de diferite boli și suferințe. Și nu este nevoie să alegem doar ingrediente scumpe. Alimentele sezonale, locale, oferă mult sprijin atunci când dorim să trăim sănătos. Astăzi vreau să vă povestesc câte ceva despre ceapa verde, atât de iubită primăvara, accesibila ca preț și cu multe beneficii asupra organismului”, spune Luminița Catană.

Ceapa cu numele latin „allium cepa”, denumită și ceapa de bucătărie sau ceapa de grădină, este o legumă extrem de cultivată, existând în sute de varietăți. De asemenea, ceapa este de bază în orice bucătărie, marea majoritate a rețetelor înglobând-o.

Este și una dintre cele mai vechi plante cultivate, atât ca plantă medicinală, cât și cu rol de condiment și legumă. De altfel, Luminița Catană spune că toți specialiștii atribuie cepei un rol benefic asupra sănătății.

Cu un conținut bogat de minerale, vitamine și compuși benefici, este hrănitoare și a fost folosită încă din antichitate pentru îmbunătățirea sănătății inimii, reglarea glicemiei și datorită efectelor antiinflamatorii.

Beneficiile consumului de ceapă verde

Susține sănătatea inimii - datorita conținutului bogat în antioxidanți și a altor compuși are efect antiinflamator, reduce numărul de trigliceride și colesterolul, scade riscul afecțiunilor cardiace, reduce tensiunea arterială și protejează împotriva formarii cheagurilor de sânge.

Conține și Quercentina - un antioxidant flavonoid, cu efect puternic antiinflamator benefic în activitatea inimii și aparatului cardiovascular și de asemenea excelent antialergic.

Îmbunătățește densitatea osoasă- ceapa ajută la reducerea stresului oxidativ, la creșterea nivelului de antioxidanți și astfel este prevenită osteoporoza. Datorită conținutului bogat în calciu și a altor minerale este excelentă pentru sănătatea oaselor.

Stimulează digestia - ceapa verde este o sursă bogată de fibre și prebiotice necesare pentru sănătatea intestinelor, combaterea constipației și reducerea balonării. Bogată în prebiotice și oligozaharide, susține creșterea numărului de bacterii bune din intestin și, implicit, funcția imunitară.

Scade riscul de cancer - împreună cu consumul de usturoi reduce riscul apariției și dezvoltării cancerului de stomac, colonorectal, încetinește răspândirea cancerului ovarian și pulmonar.

Susține controlul glicemiei - quercentina și compușii din sulf din ceapă ajută efectiv la reglarea glicemiei.

Susține imunitatea și vederea - eficientă în diete datorită conținutului scăzut de calorii și aportului ridicat de nutrienți și fibre, ceea ce o fac sățioasă și reduc senzația de foame.

Sursa bogată de vitamine- Vitamina A, C, K, riboflavina, fier, calciu, potasiu, vitamina B6, acid folic, magneziu, fosfor, zinc și Quercentina.

Desigur se recomandă folosirea echilibrată și adecvată, cu atenție la pacienții care iau anticoagulante - datorită conținutului bogat în vitamina K, și atenție la diabetici- consumată în exces poate interacționa cu medicația antidiabetică”, specifică Luminița Catană.

Aceasta ne dezvăluie și una dintre rețetele la care se folosește ceapa verde.

Clătite cu ceapă verde

Luminița Catană ne spune că pot constitui un mic dejun de weekend sau un aperitiv special: „este un fel de mâncare mai special, de origine chinezească și relativ simplu de făcut. O să surprindeți prin originalitate”.

Ingrediente:

180 grame de făină cu sau fără gluten,

360 mililitri apă,

100 grame de ceapă verde tăiată mărunt,

O jumătate linguriță de sare, puțin praf de chili dacă o doriți mai picantă, piper negru și un ulei bun.

Mod de preparare

Se amestecă făina cu condimentele într-un bol, se face o adâncitură și se adaugă apa, puțin câte puțin, amestecând cu grijă până nu mai sunt cocoloașe. Se adaugă ceapa verde, tăiată inelușe.

Apoi se coc pe rând ca și clătitele - se poate adăuga puțin ulei în aluat de regulă și apoi este nevoie de pus foarte puțin la copt. Se obțin câteva clătite aperitiv care se pot servi cu un strat subțire de brânză, alături de o supă crema sau cu o salată.

Au un gust aparte și constituie un deliciu. Adăugate lângă brânzeturi sau mici gustări vor avea un efect minunat.

Așadar o leguma sănătoasă, accesibila ca preț, cu o rețetă pe măsură și pe care o putem cultiva și în ghiveci mai mare pe balcon. La îndemână și atât de folositoare. O să revin cu mai multe detalii despre ceapă în următoare carte ,,Bucătăria cu lavandă”. Vă doresc Sărbători binecuvântate”, este mesajul nutriționistului Luminița Catană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?