“Ceaușescu trebuie înlăturat! – Mi-au fãcut un proces că am furat curent” (IV)

“Ceaușescu trebuie înlăturat! – Mi-au fãcut un proces că am furat curent” (IV)

de Octavian Silivestru

Profitând de nemulțumirile care se amplificau în țară din cauza scăderiii nivelului de trai, câțiva generali și activiști de partid au încercat să se organizeze și să-l înlăture pe Ceaușescu. Complotul a fost condus de generalii Ștefan Kostyal, Ion Ioniță și Nicolae Militaru. În scurt timp, Securitatea a descoperit complotul și i-a prezentat un raport lui Nicolae Ceaușescu care a hotărât ca asupra generalului Ioniță (fost ministru al apărării) să se facă presiuni ca să se liniștească, ca să rupă legătura cu ceilalți complotiști. Pentru generalul Ștefan Kostyal, un apropiat prieten al Ambasadei URSS la București, s-a hotărât o pedeapsă mai aspră. Generalul Ștefan Kostyal a aflat de la ceilalți complotiști că Ceaușescu a aflat de complot și vor fi pedepsiți.

Nicolae Ceausescu, Ion Ionita si Chivu Stoica – foto: wikipedia

„Generalul Ioniță îmi dã telefon… urgent… că vrea sã vorbeascã cu mine. Mă-ntâlnesc şi m-anunţă c-a fost chemat la Biroul Politic, la Bobu, în numele lui Ceauşescu. Acolo i s-a cerut să întrerupă imediat legătura cu mine, că eu sunt un trădător, că vreau să dau Transilvania ungurilor. Și l-am întrebat pe Ioniță: “Şi tu ce ai zis?” “Eu am explicat că te cunosc…Am fost de față când ai fost ales deputat în Marea Adunare Națională… nu cred asemenea [învinuire]…. nu-i adevărat. Kostyal este un comunist!”. La care Bobu: “În fine, nu este datoria noastră să judecăm, Ceauşescu a hotărât să întrerupi [legătura] şi să nu vă întâlniţi cu Kostyal”. Asta mi-a comunicat mie Ioniță care era foarte timorat, zguduit. După trei zile, după-masă la patru, vin acasă şi trei tipi stau în faţa uşii. “Suntem de la IDEB – îmi arată legitimaţia – verificăm contorul, lumina.” „Intră, verifică!” Unul îi spune altuia – „Ceva nu-i în regulă cu contorul, trebuie să-l scoţi”. A scos contorul şi a pus altul, îl avea deja în servietă… “Şi cu contorul vechi mergem să-l verificăm pentru că este defect. Aţi umblat la contor”. “Cum? A mers… voi aţi umblat”. În fine, m-au dus şi de-atunci dus am fost. Mi-au făcut un proces că am furat statul, că am furat curent electric.(…) În fine, totul a fost aranjat. Am fost arestat… am stat un an [închis]. Au vrut să mă umilească, să mă înjosească. Ăsta era scopul. Ies din închisoare după un an. Mă întâlnesc cu [generalul Nicolae] Militaru după vreo două zile şi Militaru îmi pune întrebarea: “Şi la urma urmei, de ce v-au arestat ăştia pe dumneavoastră?!” M-am uitat la el, tovarăşul meu de complotism, şi am înţeles multe lucruri atunci…. Generalul Ioniţă, după un an, a murit de ciroză. Suferea de mult cu ficatul, era în tratament…”

[Interviu realizat de Virginia Călin,1996]

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”