CEDO a condamnat Bulgaria pentru încălcarea dreptului de proprietate al regelui Simeon al II-lea

CEDO a condamnat Bulgaria pentru încălcarea dreptului de proprietate al regelui Simeon al II-lea

Bulgaria a încălcat drepturile ultimului rege al ţării, Simeon al II-lea, interzicându-i exploatarea comercială a terenurilor forestiere care i-au fost restituite, a apreciat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) într-o decizie adoptată marţi, informează AFP.

În urma sesizării formulate de Simeon al II-lea şi de sora sa, Maria-Luiza Borisova Chrobok, cei şapte judecători ai CEDO au considerat în unanimitate că Bulgaria le-a încălcat dreptul la protejarea proprietăţii şi cel la un proces echitabil.

''Curtea estimează că interdicţia asupra exploatării comerciale a terenurilor forestiere a reclamanţilor este disproporţionată şi le-a fost impusă o sarcină individuală excesivă'', argumentează instanţa europeană.

''Măsurile au fost extraordinare (...), au durat prea mult timp şi nu au putut face obiectul unui control judiciar, ceea ce a antrenat o încălcare'', adaugă CEDO.

Simeon al II-lea a fost rege doar câţiva ani pe vremea când era copil. Născut în 1937, el a acces la tron în anul 1943, după decesul tatălui său, iar în 1946 a părăsit ţara după proclamarea Republicii Bulgaria de către regimul comunist.

Revenit din exil în anul 1996, fără să fi renunţat vreodată la cetăţenia bulgară, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha este singurul fost rege european care a devenit prim-ministru al ţării sale. Liberal centrist, el a condus guvernul de la Sofia în perioada 2001-2005.

Proprietăţile Coroanei au fost toate transferate statului în anul 1947, dar în anul 1998 acest transfer a fost considerat contrar dreptului proprietăţii, astfel că fostul rege şi sora sa au cerut restituirea vechilor bunuri ale casei regale. Majoritatea acestora au fost restituite, dar un moratoriu din anul 2009, încă în vigoare, a fost impus asupra transferului sau exploatării comerciale a bunurilor restituite, în special terenurile forestiere.

CEDO a condamnat Bulgaria să-i plătească lui Simeon 5.000 de euro taxe judiciare şi nu s-a pronunţat asupra vreunei alte amenzi ''ca urmare a posibilităţii unui acord între părţi''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”