CEDO acceptă reclamaţia unui judecător împotriva măsurilor disciplinare aplicate de guvernul Poloniei

CEDO acceptă reclamaţia unui judecător împotriva măsurilor disciplinare aplicate de guvernul Poloniei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat luni că acceptă reclamaţia judecătorului polonez Igor Tuleya împotriva măsurilor disciplinare care i-au fost aplicate în ţara sa, transmite dpa. Instanţa a precizat că a cerut guvernului de la Varşovia să îşi prezinte observaţiile în dosarul respectiv.

Tuleya a reclamat că a fost vizat de şapte proceduri disciplinare, care sunt excesive şi îi pun la îndoială autoritatea ca magistrat.

Ca judecător districtual din capitala Poloniei, el a fost unul din cei mai cunoscuţi critici ai reformelor judiciare promovate de partidul naţionalist-conservator de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

Reformele au stabilit un nou sistem disciplinar pentru judecători, considerat de oponenţi ca o ameninţare la adresa independenţei justiţiei. Modificările legislative au provocat şi o dispută între Polonia şi Uniunea Europeană. CEDO nu este însă o instituţie a UE, ci a Consiliului Europei.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis anul acesta anul acesta o ordonanţă prin care cere camerei disciplinare instituite în Polonia să îşi suspende lucrările, deoarece există dubii privind independenţa sa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”