CEDO cere Georgiei să îi asigure securitatea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat la închisoare

CEDO cere Georgiei să îi asigure securitatea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat la închisoare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat marţi că a cerut Georgiei "să îi asigure securitatea" fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, închis de la 1 octombrie şi aflat în greva foamei de 47 de zile, relatează AFP.

Sesizată printr-o procedură de urgenţă, CEDO a cerut la 10 noiembrie guvernului georgian "să îi asigure securitatea în închisoare" fostului şef al statului, să îi administreze "îngrijirile medicale corespunzătoare" şi să îl informeze "cu privire la starea sa de sănătate".

Cererea a fost făcută publică marţi, printr-un comunicat.

Mihail Saakaşvili, care a fost preşedinte al Georgiei timp de nouă ani, până în 2013, a fost arestat la 1 octombrie, la revenirea în ţara sa natală pentru o manifestaţie a opoziţiei cu o zi înainte de alegerile municipale. El este pasibil de şase ani de închisoare pentru abuz în funcţie, în baza verdictului dat la finalul unui proces care a avut loc în absenţa lui în 2018 şi pe care el îl denunţă ca fiind unul politic.

Autorităţile georgiene l-au transferat la 8 noiembrie pe politicianul de 53 de ani la un spital penitenciar din capitala Tbilisi, după mai mult de cinci săptămâni de când Saakaşvili a început greva foamei în închisoare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro