CEDO cere Georgiei să îi asigure securitatea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat la închisoare

CEDO cere Georgiei să îi asigure securitatea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat la închisoare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat marţi că a cerut Georgiei "să îi asigure securitatea" fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, închis de la 1 octombrie şi aflat în greva foamei de 47 de zile, relatează AFP.

Sesizată printr-o procedură de urgenţă, CEDO a cerut la 10 noiembrie guvernului georgian "să îi asigure securitatea în închisoare" fostului şef al statului, să îi administreze "îngrijirile medicale corespunzătoare" şi să îl informeze "cu privire la starea sa de sănătate".

Cererea a fost făcută publică marţi, printr-un comunicat.

Mihail Saakaşvili, care a fost preşedinte al Georgiei timp de nouă ani, până în 2013, a fost arestat la 1 octombrie, la revenirea în ţara sa natală pentru o manifestaţie a opoziţiei cu o zi înainte de alegerile municipale. El este pasibil de şase ani de închisoare pentru abuz în funcţie, în baza verdictului dat la finalul unui proces care a avut loc în absenţa lui în 2018 şi pe care el îl denunţă ca fiind unul politic.

Autorităţile georgiene l-au transferat la 8 noiembrie pe politicianul de 53 de ani la un spital penitenciar din capitala Tbilisi, după mai mult de cinci săptămâni de când Saakaşvili a început greva foamei în închisoare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Asta e din ciclul / Judecați voi...

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie