CEDO condamnă Polonia pentru demiterea fără motiv a doi judecători

CEDO condamnă Polonia pentru demiterea fără motiv a doi judecători

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Polonia după demiterea a doi judecători fără motiv şi fără un posibil recurs, în baza unei reforme din 2017, ceea ce pune pericol "încrederea în justiţie", relatează AFP.

Cei doi judecători, vicepreşedinţi ai tribunalului din Kielce, sud-estul ţării, au fost demişi din funcţie în ianuarie 2018 de către ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, membru al partidului "Polonia Solidară", aliat al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), al premierului polonez Mateusz Morawiecki.

La solicitările celor doi judecători de a oferi explicaţii cu privire la aceste revocări, Ministerul Justiţiei a răspuns că nimic nu îl obligă pe ministru să comunice motivele deciziei sale şi că, pentru a facilita punerea în aplicare a reformelor, nu este posibil niciun recurs.

Ministerul s-a bazat pe o lege adoptată în iulie 2017, care îi conferă ministrului dreptul de a lua astfel de decizii timp de şase luni.

Judecătorii CEDO au decis în hotărârea lor că o "compatibilitate" a acestei legi "cu prevederile statului de drept" este "îndoielnică". Ei au menţionat, de asemenea, că legea nu prevede "niciuna dintre cerinţele fundamentale ale corectitudinii procedurale" şi expune astfel magistraţii polonezi la o "încetare timpurie şi arbitrară a funcţiilor lor".

Ei au condamnat Polonia pentru "încălcarea dreptului la acces la o instanţă" şi au ordonat Varşoviei să plătească 20.000 de euro "daune materiale şi morale" fiecăruia dintre reclamanţi, o sumă mare comparativ cu jurisprudenţa CEDO.

Judecătorii europeni au reamintit, de asemenea, necesitatea unui "control de către un organ judiciar independent" a deciziilor de revocare a magistraţilor, pentru protejarea împotriva "arbitrariului puterii executive".

Reforma justiţiei lansată de Partidul Lege şi Justiţie (naţionalist conservator), aflat la putere în Polonia din 2015, a făcut, de asemenea, obiectul mai multor condamnări de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...