CEDO condamnă Turcia pentru arestarea preventivă a unui jurnalist

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea preventivă a unui jurnalist

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Turcia pentru arestarea preventivă a unui jurnalist suspectat de 'propagandă' în favoarea unor organizaţii 'considerate teroriste', deşi nu existau 'suspiciuni plauzibile', transmite AFP.

Judecătorii de la Strasbourg au apreciat în unanimitate că arestarea în acest caz reprezintă o încălcare a dreptului la libertate şi siguranţă garantat prin articolul 5 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Cu majoritate, instanţa a decis de asemenea că a fost încălcat dreptul la liberă exprimare consfinţit de articolul 10 al convenţiei.

CEDO a fost sesizată de ziaristul Ahmet Sik, care în decembrie 2016, când a fost ridicat de la domiciliu, lucra pentru cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet.

Sik a fost acuzat că face propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pentru Frontul Revoluţionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C) şi pentru FETO, reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA, considerat de Ankara vinovat de puciul nereuşit din 2016.

Jurnalistul a fost anchetat cu privire la articole publicate în ziar şi la mesaje difuzate în reţelele sociale. El a rămas în arest preventiv timp de un an şi două luni, până în martie 2018.

CEDO a subliniat că articolele incriminate 'aveau valoare de informaţie jurnalistică şi contribuiau la dezbaterea publică din Turcia' şi a conchis că arestarea preventivă a lui Sik 'în lipsa unor motive plauzibile' că ar fi comis vreo infracţiune a constituit 'un amestec în exercitarea dreptului la liberă exprimare'.

Judecătoarea turcă şi judecătorul lituanian din complet au formulat opinii parţial divergente.

Curtea a condamnat Turcia la plata unor daune morale de 16.000 de euro.

În aprilie 2018, Sik a fost condamnat de o instanţă din Istanbul la şapte ani şi jumătate de închisoare. El a făcut apel, iar procesul încă nu s-a încheiat.

CEDO a mai condamnat luna aceasta Turcia şi pentru arestarea preventivă a altor 10 jurnalişti de la Cumhuriyet.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...