CEDO: Izolarea dispusă de autorităţile române pentru combaterea pandemiei de COVID-19 nu poate fi echivalată cu arestul la domiciliu

CEDO: Izolarea dispusă de autorităţile române pentru combaterea pandemiei de COVID-19 nu poate fi echivalată cu arestul la domiciliu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat joi că nu a admis solicitarea eurodeputatului român Cristian Terheş (PSD) prin care acesta cerea condamnarea statului român, protestând împotriva izolării decise în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

"Nivelul de restricţii impuse libertăţii de circulaţie a petiţionarului nu permite să se considere că izolarea generală dispusă de autorităţi a constituit o privare de libertate", a stabilit instanţa cu sediul la Strasbourg, într-o decizie citată şi de AFP.

"Măsura contestată nu poate fi asimilată unei măsuri de arest la domiciliu", a insistat CEDO, respingând cererea în unanimitate.

Conform CEDO, eurodeputatul PSD "nu a fost supus unei supravegheri individuale din partea autorităţilor", nu a fost "constrâns să trăiască într-un spaţiu înghesuit" şi a putut "avea contacte sociale" şi să îşi părăsească domiciliul "din diferite motive".

Prin urmare, el nu poate "invoca dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în privinţa dreptului la libertate", mai susţine CEDO, care a precizat totuşi că le-ar fi putut menţiona pe cele legate de "libertatea de circulaţie".

France Presse reaminteşte că eurodeputatul a sesizat mai întâi instanţele din România, spunând că a fost supus unei "reţineri administrative" din cauza izolării care a limitat ieşirile din casă în perioada 24 martie-14 mai 2020 în contextul stării de urgenţă, şi le-a cerut să dispună eliberarea sa imediată. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina