Ceferiştii protestează în faţa Ministerului Transporturilor

Ceferiştii protestează în faţa Ministerului Transporturilor

Reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România protestează marţi, începând cu ora 11:00, în faţa Ministerului Transporturilor, împotriva măsurilor de austeritate impuse de Guvern şi pentru respectarea statutului personalului feroviar.

"Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România resping măsurile de austeritate impuse de Guvernul României în contextul pandemiei COVID-19 şi atrag atenţia autorităţilor că investiţiile în oameni asigură pacea socială, stabilitate politică şi dezvoltarea durabilă a ţării.
Instituţiile politice ale Uniunii Europene au declarat 2021 - Anul European al Căilor Ferate, ca recunoaştere a rolului acestui mod de transport în efortul statelor membre de a evolua către un model de dezvoltare economică cu emisii reduse de carbon. În majoritatea statelor UE, reţeaua de transport feroviar se dezvoltă şi se modernizează de la an la an, însă în România lipsa de viziune strategică, ecologică şi socială a Guvernului ne subminează perspectivele unei mobilităţi durabile în serviciul cetăţenilor şi a mediului de afaceri", susţin sindicaliştii, într-un comunicat.

Sindicaliştii solicită aplicarea Legii privind statutul personalului feroviar în anul 2021, cel puţin din perspectiva creşterilor salariale şi a posibilităţii de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie a acestui an, conform acestei legi, schimbarea trenurilor vechi cu trenuri noi, achiziţionate pe fonduri europene, achiziţionarea a 150 automotoare Desiro noi prin fonduri naţionale şi europene şi includerea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a achiziţiei a 139 rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar, asigurarea schimbului de generaţii prin cursuri de formare profesională la CENAFER şi/sau SNTFC CFR Călători, desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi stoparea subcompensării CFR Călători şi păstrarea gratuităţii călătoriei studenţilor pe calea ferată.

La acţiunea de protest şi-au anunţat participarea şi reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...