Cehia: Aproximativ 10.000 de protestatari au denunţat abordarea preşedintelui Zeman în disputa cu Rusia

Cehia: Aproximativ 10.000 de protestatari au denunţat abordarea preşedintelui Zeman în disputa cu Rusia

Aproximativ 10.000 de persoane au protestat joi în centrul capitalei Praga împotriva a ceea ce consideră că este o politică pro-rusă a preşedintelui Milos Zeman, informează dpa.



Păstrând distanţarea socială pentru a respecta reglementările impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19, protestatarii s-au adunat în piaţa Wenceslas din Praga, susţinând că politica preşedintelui Zeman împinge Cehia în braţele Rusiei.



Zeman vehiculează "aceleaşi poveşti ca paginile de dezinformare şi propagandă ruseşti", a declarat Benjamin Roll, şeful grupului Un milion de momente pentru democraţie.

Păstrarea în funcţie a preşedintelui Milos Zeman ar fi un "risc de securitate", a adăugat Roll.

Relaţiile dintre Cehia şi Rusia sunt în acest moment la un nivel foarte scăzut, aminteşte dpa.

Săptămâna trecută, Praga a acuzat agenţi secreţi ruşi că se află în spatele unei explozii la un depozit de muniţii care a avut loc în 2014, acuzaţie pe care Moscova o neagă . Disputa a dus la expulzări de diplomaţi de ambele părţi.

Preşedintele Zeman a intervenit duminică la televiziunea naţională pentru a contesta versiunea guvernului cu privire la detaliile din jurul exploziei din 2014, spunând că există cel puţin două aspecte diferite ale anchetei, inclusiv una în care explozia a fost cauzată de modul în care au fost manevrate muniţiile.

Milos Zeman, în vârstă de 76 de ani, este preşedintele Cehiei din 2013. Atribuţiile sale sunt în mare parte ceremoniale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”