Cehia: Candidatul Partidului Piraţilor va fi noul primar al Pragăi

Cehia: Candidatul Partidului Piraţilor va fi noul primar al Pragăi

Noul primar al Pragăi va fi un reprezentant al Partidului Piraţilor, în urma acordului semnat luni între partenerii coaliţiei constituite la nivelul consiliului municipal, după alegerile din octombrie, transmite dpa.

'Astăzi, ne aflăm în pragul unei schimbări', a declarat Zdenek Hrib, în vârstă de 37 de ani, după semnarea unui acord de coaliţie între partidul său antisistem, o alianţă de iniţiativă cetăţenească şi un partid conservator.

Partidul Piraţilor a obţinut 17% din voturi în alegerile municipale din octombrie la Praga. Analiştii explică acest succes şi prin caracterul de noutate al formaţiunii.

Partidul populist ANO al premierului ceh Andrej Babis nu a putut păstra primăria Pragăi, deşi liderul său a declarat că o victorie în capitală ar fi 'de prestigiu' pentru ANO.

Zdenek Hrib a studiat medicina, dar nu a practicat-o niciodată, alegând în schimb să lucreze ca informatician în sistemul de sănătate.

Una din promisiunile sale principale din campanie a fost construirea unei noi linii de metrou, cea de-a patra din Praga.

Hrib a mai promis să combată deficitul de locuinţe din capitală, care numără în prezent 1,3 milioane de locuitori.

Potrivit administraţiei municipale, unul din cinci apartamente din Praga se află permanent pe unul din site-urile cu oferte de cazare pentru turişti, precum Airbnb. Mulţi proprietari nu plătesc impozite pentru subînchirierea acestor locuinţe.

Partidul Piraţilor din Cehia a fost inspirat de formaţiunea cu acelaşi nume din Suedia, născută din bătăliile juridice împotriva drepturilor de autor pe internet, chiar dacă ulterior platforma sa s-a extins pentru a include o serie de teme importante pentru stânga politică.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

4 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...

5 Dovada că e groasă pentru Rusia în Ucraina! Șoigu, în vizită de urgență la cea mai mare fabrică de tancuri!