Cehia: Ministrul sănătăţii demisionează, al patrulea în opt luni, şi va fi înlocuit de un predecesor

Cehia: Ministrul sănătăţii demisionează, al patrulea în opt luni, şi va fi înlocuit de un predecesor

Ministrul ceh al sănătăţii, Petr Arenberger, a demisionat marţi, după mai puţin de două luni de mandat, după ce a intrat în vizorul presei din cauza proprietăţilor sale imobiliare şi a altor afaceri, transmite Reuters, notând este vorba despre al patrulea deţinător al acestui portofoliu care pleacă din funcţie în ultimele opt luni.

Locul lui Arenberger va fi luat de Adam Vojtech, demis în septembrie, când situaţia epidemiei de COVID-19 s-a deteriorat puternic după o vară de relaxare a restricţiilor.

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din octombrie, opoziţia acuză politica de personal haotică a premierului Andrej Babis, comparând-o cu celebru Orologiu astronomic medieval din Piaţa Oraşului Vechi din Praga, din care îşi fac apariţia diferite figurine rotative la fiecare oră.

Vojtech a fost înlocuit anul trecut de un epidemiolog şi colonel de armată în rezervă, care a demisionat după ce a fost surprins într-un restaurant, încălcând restricţiile antiepidemice.

Un alt ministru a fost forţat să plece din funcţie în urma unor dezacorduri cu Babis şi la presiunea preşedintelui Milos Zeman, care ceruse fără succes guvernului să achiziţioneze vaccinul rusesc Sputnik V.

Petr Arenberger a fost directorul unui spital din Praga înainte de intrarea în echipa guvernamentală la 7 aprilie, când Cehia ieşea din cel mai grav val de până acum al epidemiei de COVID-19.

Luni, numărul de cazuri noi de infectare a fost de 695, faţă de vârful de circa 17.000 atins în ianuarie şi martie.

Ritmul de vaccinare a ajuns la peste 80.000 pe zi, iar magazinele şi terasele restaurantelor s-au redeschis.

Demisia lui Arenberger s-a produs la presiunea presei care a scris despre numărul de proprietăţi imobiliare deţinute de el, dintre care una închiriată spitalului pe care îl conducea.

Ministrul a intrat în atenţie şi pentru testele efectuate la clinica sa privată şi pentru vânzarea unui apartament din centrul Pragăi.

Arenberger a negat că ar fi comis nereguli, iar marţi a susţinut că, probabil, o declaraţie de avere completată incorect a declanşat speculaţii.

Cehia are al doilea cel mai negru bilanţ de decese asociate COVID-19 raportat la numărul populaţiei, conform site-ului Our World in Data. Până marţi, în această ţară au fost confirmate 30.041 de decese în rândul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale