Cehia: Poliția cere ridicarea imunității parlamentare a prezumtivului viitor premier, acuzat de fraudă din fonduri europene

Cehia: Poliția cere ridicarea imunității parlamentare a prezumtivului viitor premier, acuzat de fraudă din fonduri europene

Poliția cehă a cerut ridicarea imunității parlamentare a prezumtivului viitor prim-ministru, miliardarul Andrej Babis, pentru a permite inculparea acestuia într-un dosar în care este suspectat de fraudarea de fonduri europene, a transmis marți agenția CTK, potrivit Reuters.

Babis, a cărui mișcare populistă ANO a câștigat detașat alegerile parlamentare din luna octombrie, neagă acuzațiile, susținând că sunt motivate politic.

Poliția îl suspectează pe omul de afaceri că, în urmă cu aproape un deceniu, a ascuns faptul că deținea un complex hotelier și un centru de convenții pentru a obține o subvenție de 2 milioane de euro din fonduri ale UE în cadrul unui program destinat întreprinderilor mici.

Președintele ceh Milos Zeman i-a încredințat lui Andrej Babis sarcina formării noului guvern, dar dosarul deschis împotriva sa i-a redus șansele de a reuni o coaliție, majoritatea tuturor celorlalte opt partide parlamentare refuzând să colaboreze cu el.

În aceste condiții, Babis încearcă să formeze un guvern minoritar, care ar putea fi numit în următoarele săptămâni, dar s-ar confrunta cu perspectiva de a pierde un vot de încredere în Camera Deputaților.

ANO dispune de 78 de locuri din cele 200 ale camerei inferioare a parlamentului și un singur partid, KSCM (comunist, 15 locuri), a anunțat că ar putea accepta un guvern minoritar.

Un eșec în obținerea votului de încredere ar duce la două noi tentative de constituire a cabinetului, ceea ce ar putea dura mai multe luni, timp în care echipa lui Babis ar rămâne în funcție.

Camera Deputaților votase deja în septembrie, în legislatura anterioară, ridicarea imunității lui Babis, redobândită de acesta odată cu realegerea sa în octombrie.

Cele mai multe partide au anunțat că vor vota încă o dată pentru ridicarea imunității lui Babis, însă nu este clar dacă va fi întrunită majoritatea necesară.

În același caz mai este implicat și vicepreședintele ANO, Jaroslav Faltynek, care respinge, la rândul lui, acuzațiile.

Babis și-a transferat în acest an acțiunile deținute la imperiul său de afaceri — un holding a cărui valoare este estimată la 4 miliarde de euro, cu interese în industria alimentară, agricultură, industria chimică și media — către fonduri fiduciare.

Mișcarea populistă ANO, înființată și controlată strict de Babis, a câștigat detașat alegerile, cu susținere atât de la dreapta, cât și de la stânga, cu promisiuni de reducere a taxelor și de înlocuire a politicienilor corupți, precum și prin apelurile de închidere a frontierelor UE și împotriva cotelor de refugiați în Uniunea Europeană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...