Cehia: Un proeuropean şi un prorus îşi dispută funcţia de preşedinte

Cehia: Un proeuropean şi un prorus îşi dispută funcţia de preşedinte

Cei 8,4 milioane de alegători cehi sunt chemaţi vineri şi sâmbătă la secţiile de vot pentru a-l alege, în al doilea tur de scrutin, pe şeful statului, având de optat între preşedintele în exerciţiu Milos Zeman (prorus) şi Jiri Drahos (proeuropean), transmit dpa şi AFP.

În primul tur al acestor alegeri, desfăşurat în urmă cu două săptămâni, Zeman (73 de ani) a obţinut 38,56% din voturi, iar Drahos (68 de ani) 26,60% din sufragii. Alţi cinci candidaţi eliminaţi în primul tur de scrutin şi-au exprimat sprijinul pentru Jiri Drahos, sondajele de opinie indicând o luptă strânsă în turul doi.

Milos Zeman şi-a concentrat campania electorală pe opoziţia sa faţă de imigraţie şi pe criticile la adresa Uniunii Europene.

Într-o ţară care majoritar se opune primirii de migranţi, populistul Zeman nu a pierdut nicio ocazie pentru a-şi ataca rivalul pe această temă. El a ţinut să amintească faptul că, în iunie 2017, Drahos afirmase că ''a primi circa 2.600 de refugiaţi sau migranţi, cândva controlaţi din punct de vedere al securităţii, nu ar trebui să ridice nicio problemă''.

În ceea ce-l priveşte, Jiri Drahos - un profesor de chimie intrat relativ recent în viaţa politică cehă - afirmă că va lupta pentru schimbare şi se pronunţă pentru 'respect şi etică' în politică.

În Cehia, preşedintele are o autoritate redusă şi o influenţă limitată cu excepţia atribuţiilor de a face numirile constituţionale, deşi şeful statului poate avea o influenţă importantă asupra opiniei publice.

Secţiile de vot vor fi deschise vineri între orele locale 14:00 (13:00 GMT) şi 22:00 (21:00 GMT) şi sâmbătă între 08:00 (07:00 GMT) şi 14:00 (13:00 GMT). Rezultatul alegerilor vor fi cunoscute sâmbătă după-amiază. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!