Cei mai buni lunetiști s-au adunat la o bază militară din Germania

Cei mai buni lunetiști s-au adunat la o bază militară din Germania

În fiecare an, cei mai buni lunetiști din toată Europa se prezintă la o bază militară americană din Germania pentru a stabili cine are cea mai bună echipă de lunetiști de pe continent, notează Business Insider. În total, 36 de echipe din 18 țări aliate și partenere NATO și-au pus la încercare abilitățile de ochire pe parcursul a 11 zile.

Lunetist pe frontul din Ucraina FOTO Profimedia

Anul trecut, competiția celor mai bune echipe de lunetiști din Europa, găzduită de armata americană, a avut unul dintre cele mai mari evenimente de până acum, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, care a arătat că operațiunile cu lunetiști sunt mai importante ca niciodată.

Organizatorii au adaptat competiția pentru a fi practică și au umplut-o cu provocări inspirate din bătăliile reale. Evenimentul a avut loc în zona de antrenament Hohenfels din Germania, unde Comandamentul 7 de antrenament al armatei SUA supraveghează exercițiile americane și internaționale.

Echipele au completat probe care au inclus trageri aeriene, ținte mobile, ținte cu unghi mare, ținte la distanță necunoscută și război în tranșee. Echipele de lunetiști au fost testate, de asemenea, în ceea ce privește țintirea, urmărirea, tragerea cu arme de calibru mic și operațiunile pe timp de noapte.

Unul dintre evenimente s-a bazat pe bătălia „Black Hawk Down”, care a avut loc în Mogadishu în 1993.

În timpul bătăliei, sergentul-major al armatei americane Gary Gordon și sergentul de primă clasă Randy Shughart, ambii lunetiști repartizați la Delta Force, au cerut să fie introduși pentru a apăra un elicopter Black Hawk prăbușit. Confruntându-se cu șanse copleșitoare, Gordon și Shughart au fost uciși amândoi și au primit în cele din urmă medalii de onoare post-mortem.

Evenimentul „Mogadishu” a testat abilitățile de tragere aeriană ale concurenților, potrivit sergentului de clasa I Anthony Stegmeier, care a fost directorul de meci al competiției.

A existat, de asemenea, o premieră interesantă în cadrul competiției: o echipă mixtă de lunetiști americano-lituaniană, ce a rezultat dintr-un parteneriat între Garda Națională a Armatei din Pennsylvania și armata lituaniană.

Echipa a avut în componență un soldat american și unul lituanian. Membrul echipei americane, sergentul armatei americane Dalton Weist, a folosit arma omologului său lituanian. „Odată ce ajungi la acest nivel, singurul lucru care este universal sunt armele”, a declarat Weist într-un comunicat.

Aceasta nu este singura competiție internațională de lunetiști. Comunitatea de operațiuni speciale din SUA organizează în fiecare an un eveniment similar pentru unitățile de operațiuni speciale din întreaga lume.

Câștigătorii

Lunetiștii de la Secția specială de parașutiști din Grecia, cunoscută sub numele de ETA după inițialele sale grecești, au ocupat primul loc. Echipe din Letonia și Italia s-au clasat pe locurile doi și trei, în timp ce o altă echipă grecească de operații speciale din cadrul unității de misiuni speciale amfibii Z'MAK a ocupat locul patru. O echipă slovenă a completat top cinci.

Modelată după SAS din Marea Britanie, ETA este specializată în misiuni de recunoaștere strategică și de acțiune directă. Are mai puțin de 100 de operatori care sunt împărțiți în șase echipe, fiecare dintre acestea fiind specializată într-o metodă diferită de inserție, cum ar fi parașutarea în cădere liberă, scufundările de luptă și războiul montan.

De asemenea, ETA a primit recent cea mai înaltă certificare operațională din partea Cartierului General pentru Operațiuni Speciale al NATO.

Evenimentele și competițiile internaționale de instruire, precum competiția europeană a celor mai bune echipe de lunetiști, sunt importante pentru consolidarea relațiilor dintre aliați și armatele partenere.

De asemenea, acestea sporesc interoperabilitatea. Într-un conflict, se așteaptă ca militarii NATO să lupte în mare parte ca o singură forță. Strategia de a avea aceleași tactici, tehnici și proceduri le poate maximiza eficiența pe câmpul de luptă.

Lunetiștii și războiul modern

Războiul din Ucraina a arătat încă o dată de ce lunetiștii sunt un atu important pentru orice armată.

Majoritatea luptelor din Ucraina au avut loc în centre urbane sau în jurul acestora, de la sate mici precum Vuhledar la orașe mari precum Harkov.

Într-adevăr, lunetiștii pot avea chiar un impact strategic într-un război, dacă elimină un ofițer inamic de rang înalt sau dacă adună informații care influențează luarea deciziilor la nivel înalt.

În era dronelor și a rachetelor ghidate cu precizie, lunetiștii continuă să joace un rol important pe câmpul de luptă, iar evenimente precum acestea creează lunetiști mai buni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...