Cei opt militari turci care au fugit în Grecia, condamnați la două luni de închisoare cu suspendare

Cei opt militari turci care au fugit în Grecia, condamnați la două luni de închisoare cu suspendare

Cei opt militari turci care au fugit în Grecia după lovitura de stat a eșuată au fost condamnați joi la două luni de închisoare cu suspendare de tribunalul din Alexandroupolis (nord-est) pentru 'intrare ilegală' în această țară, relatează AFP.

În pofida acestei condamnări cu suspendare, ei vor rămâne în detenție până la decizia cu privire la solicitarea lor de azil, a declarat un oficial al poliției.

Cei opt militari, dintre care cinci piloți, au fost arestați și plasați în arest preventiv după sosirea lor cu elicopterul pe aeroportul din Alexandroupolis (nord-estul Greciei, în apropiere de frontieră) sâmbătă dimineața, la câteva ore după puciul eșuat din Turcia.

Militarii turci au fost judecați pentru 'intrare ilegală' în țară, infracțiune pentru care riscau până la cinci ani de închisoare și pedeapsa administrativă de expulzare, și pentru că nu au prezentat 'un plan de zbor', o infracțiune în codul aeroportuar pedepsită cu cel mult șase luni de închisoare.

Această ultimă acuzație nu a fost însă acceptată de către instanță, deoarece, a hotărât ea, numai aeronavele civile sunt supuse unei astfel de obligații.

Întrebat de președintele curții în legătură cu motivele pentru care ei au fugit având în vedere că ei neagă că au participat la lovitura de stat, primul acuzat, un pilot, a declarat că 'au existat arestări în masă în rândul militarilor' vineri seara și le-a fost teamă.

'Ne-am gândit atunci să mergem fie în Bulgaria, fie în România, fie în Grecia, țări situate în apropiere, și în cele din urmă am ales Grecia (...) unde ne simțim mai în siguranță', a declarat un al patrulea inculpat, tot un pilot.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu