Cel mai celebru magazin din Rusia îşi închide porţile din cauza pandemiei

Cel mai celebru magazin din Rusia îşi închide porţile din cauza pandemiei

Legendarul magazin "Eliseevski", deschis la Moscova în 1901, ar urma să-şi închidă porţile duminică 11 aprilie din cauza pandemiei, care a afectat sever numeroase afaceri şi companii din capitala rusă, relatează EFE, Interfax, Moskovsky-today şi Mbk.news.

"Este sfârşitul unei epoci. Vin aici de când eram mică", declară o moscovită agenţiei de presă EFE, care a venit să-şi ia rămas bun de la celebrul magazin însoţită de nepoţii ei.

Magazinul alimentar (gastronom) Eliseevski, deschis de negustorul Grigori Eliseev în 1901, a rezistat revoluţiei bolşevice, celor două războaie mondiale, cartelelor din perioadele de raţionalizare a produselor alimentare, suspendării plăţilor şi căderii URSS, dar nu şi absenţei turiştilor din cauza epidemiei de COVID-19.

Aceasta şi pentru că celebrul magazin alimentar, transformat în magazin universal, de pe strada Tverskaia nr. 14 din centrul Moscovei, nu departe de Piaţa Puşkin, a supravieţuit ani ani în şir datorită turiştilor care vizitau această clădire proiectată în stilul "Art Nouveau".

În afară de decorul său rafinat, basoreliefuri, coloane şi candelabre, demne mai degrabă de un muzeu, magazinul era renumit pentru faptul că oferea produse exotice din diverse locuri, fie că este vorba de fructe tropicale, vinuri scumpe sau trabucuri de Havana.

În perioada sovietică aici puteau fi găsite rarităţi şi delicatese, iar cozile erau kilometrice. Era singurul loc din URSS unde se vindea ananas.

"Eliseevka" este asociată şi cu unul dintre cele mai celebre cazuri de corupţie din URSS. În 1984, Iuri Sokolov, directorul magazinului, care se numea la acea vreme "Gastronom nr.1", a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru delapidare de bunuri şi luare de mită, deşi printre cei cărora le plasase produse la care cetăţeanul de rând nu avea acces se aflau persoane suspuse de la vârful conducerii statului, între care şi Galina Brejneva, fiica defunctului secretar general al CC al PCUS, Leonid Brejnev. În acea perioadă la putere se afla Iuri Andropov, succesorul lui Brejnev, temut de mulţi foşti colegi din Biroul Politic, care declanşase o campanie pentru reducerea gradului de corupţie în mai multe sectoare ale economiei sovietice.

În ultimii ani, încercând să atragă turişti străini, a vândut de asemenea suveniruri, inclusiv faimoasele matrioşka.

În prezent, rafturile sale din lemn sunt goale, iar singurul lucru exotic care poate fi găsit aici sunt bananele ecuadoriene.

În ultimele zile, cei mai nostalgici au venit la magazinul cu o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi pentru a cumpăra mezeluri, a comanda salată, chifle şi produse lactate sau pentru a lua pur şi simplu o cafea.

Unii dintre moscoviţi, aflând că magazinul va fi în curând închis, au venit pentru a face fotografii.

Clienţii săi şi-ar dori ca "Eliseevski" să fie în continuare magazin, deşi unii sunt mulţumiţi că interioarele sale luxoase vor rămân deschise publicului, clădirea fiind considerată monument istoric.

Autorităţile locale neagă că ar avea vreo legătura cu închiderea sa şi asigură că interiorul luxos al renumitei clădiri îşi va păstra aspectul actual.

Potrivit Moskovsky-today, problema magazinului putea fi rezolvată, însă Rosreestr (Serviciul federal pentru probleme de cadastru şi imobiliare) refuză de mai bine de un an să înregistreze achiziţionarea clădirii de către compania "Eliseevski magazin" de la municipalitate. Fără drept de proprietate, aceasta nu poate să încheie vreun contract cu o nouă societate de administrare, care ar fi interesată de legendarul magazin alimentar. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Foarte interesante amănunte!

4 Andreea Tonciu și-a luat mașină de 200.000 de euro: „Sunt femeie și nu trebuie să muncesc atât de mult”

5 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție