Cel mai nou restaurant cu specific nipon din Londra va fi condus de un chef român

Cel mai nou restaurant cu specific nipon din Londra va fi condus de un chef român

Bucătarul-șef al unui nou restaurant cu specific nipon (izakaya), ce promite să se impună drept unul dintre cele mai bune localuri de acest fel din Londra, va fi un inginer mecanic român care s-a reprofilat în Marea Britanie în tainele "haute cuisine", conform unui material publicat de Bloomberg.

Alex Crăciun, de 30 de ani, este cel ales de chef-ul și patronul de restaurante Jason Atherton pentru a conduce bucătăria de la "Sosharu", local ce se va deschide la Clerkenwell, în Londra, la 7 martie. Responsabilitatea va fi mare pentru Alex Crăciun. Jason Atherton este un chef celebru care și-a deschis recent un restaurant la Sydney și care deține un veritabil imperiu culinar cu locații în New York, Dubai, Shanghai, Singapore și Hong Kong. La Londra, el are cinci restaurante, printre care și cunoscutele "Pollen Street Social" și "Berners Tavern". "Sosharu" va fi cel de-al șaselea său local din Londra, iar Atherton își face deja planuri pentru un al șaptelea restaurant.

Dacă Jason Atherton face parte din elita "haute cuisine" internațională de mai bine de 15 ani, inginerul mecanic Crăciun a început de jos, ajutând în bucătăria unor localuri din România de unde a furat meserie. În urmă cu aproximativ 10 ani, el s-a mutat de la Brașov la Newcastle (la aproximativ 480 de kilometri nord de Londra), unde s-a angajat la un pub local.

La început "a fost îngrozitor", povestește el răzând. "A fost destul de greu, nu vorbeam nici limba și înțelegeam destul de puțin din ce mi se spunea. Dar am făcut tot ce am putut și, în pofida greutăților, m-au promovat. După cinci luni, eram responsabil de întreaga bucătărie. Faptul că eram nou venit în această țară m-a motivat, mi-am dorit să muncesc mai mult și așa a început totul. Dacă m-aș fi dus în altă parte, la un restaurant cu stea Michelin, ar fi fost cu totul altfel pentru că m-ar fi descurajat și aș fi fost mai speriat. Dar știam că pot să prepar mâncăruri mai bune decât ei și acest lucru mi-a dat încredere", a povestit Alex Crăciun.

Brașoveanul a descoperit aromele japoneze la "Maze", unde Atherton servește un meniu eclectic de preparate cu diferite influențe asiatice. "A fost o experiență cu totul specială pentru mine", își amintește Alex Crăciun. "Am lucrat la *Maze* timp de aproape 3 ani și apoi m-am hotărât: Asta e! Voi munci în Japonia și voi vedea cum merg lucrurile acolo". Românul a reușit să se angajeze în restaurante din Tokyo și Osaka, în pofida evidentei bariere de comunicare. În cazul celebrului restaurant ''RyuGin'', din Tokyo, Alex Crăciun se ducea și se posta la ușă, afară și stătea pur și simplu acolo. A repetat acest lucru în fiecare zi până a fost primit în bucătărie. Aceasta a fost prima din cele câteva vizite pe care le-a făcut în Japonia, unde a muncit oriunde a fost primit să o facă, de la un mic restaurant de familie care servea tăiței, până la temple ale gastronomiei notate cu trei stele Michelin. În toată această perioadă, Jason Atherton i-a fost mentor într-ale bucătăriei.

Pentru a se pregăti de conducerea restaurantului "Sosharu", Crăciun s-a mutat în Japonia și a urmat timp de un an cursurile Școlii Culinare din Kyoto. El a lucrat la "Kikunoi", în Kyoto, sub îndrumarea lui Chef Yoshihiro Murata, dar și la RyuGin, sub îndrumarea lui Seiji Yamamoto.

Întrebat dacă îi este dor de România, Alex Crăciun a recunoscut că simte lipsa familiei și prietenilor, dar nu s-ar întoarce definitiv. "Când am plecat de acasă mi-am spus că voi lipsi doar un an. Acum, 9 ani mai târziu, îmi este dor de mama și de tata, de fratele meu, de familia mea și încerc să-i vizitez în fiecare an, de Crăciun. Nu vreau însă să mă întorc definitiv".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

2 „Joe, scuză-mă că te întrerup” / Momentul stânjenitor provocat de Macron l-a lăsat năuc pe Biden la întâlnirea G7

3 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...

4 Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara no…

5 Oleg Deripaska: Războiul din Ucraina, „o eroare colosală” / Declarații de o virulență rară făcute de apropiatul lui Putin