„Cel mai periculos mafiot din lume”/Este liderul suprem al mafiei ruse și trăiește liber la Moscova

„Cel mai periculos mafiot din lume”/Este liderul suprem al mafiei ruse și trăiește liber la Moscova

Semion Moghilevici este considerat de mai multe surse din serviciile de informații occidentale drept șeful mafiei ruse.

Semion Moghilevici este născut în Ucraina. El a fost descris de FBI drept „cel mai periculos mafiot din lume” și a fost acuzat de trafic de arme, ordonarea a nenumărate asasinate, extorcare, trafic de droguri și prostituție, scrie ziare.com .

Unele surse afirmă că Moghilevici a câștigat o sumă semnificativă de bani ca intermediar în vânzarea de bijuterii și lucrări de artă aparținând evreilor care au emigrat din Kiev în anii 1980. Pentru aceasta, a fost condamnat la închisoare de două ori: prima sa perioadă după gratii a durat 3 ani, iar a doua 4 ani.

În 1995, Serghei Mihailov, șeful Solntsevskaya Bratva (unul dintre sindicatele de crimă organizată din Rusia), ar fi încercat să-l execute pe Mogilevich la Praga, pentru o presupusă datorie de 5 milioane de dolari. Trebuia să participe la o zi de naștere la restaurantul „U Holubů”, deținut de Moghilevici, dar Moghilevici nu a mai ajuns. În schimb, locul a fost percheziţionat de poliţia cehă. Se crede că Moghilevici a fost avertizat cu privire la tentativă de către o personalitate de rang înalt care lucra atât pentru poliția cehă, cât și pentru mafia rusă.

Între 1997-1998, jurnaliștii canadieni au expus o operațiune a mafiei ruse la Bursa de Valori din Toronto. Operațiunea de tranzacționare a acțiunilor unei companii preluate cu forța de Moghilevici a fost în cele din urmă oprită de FBI. Acțiunile companiei în valoare de 1 miliard USD au devenit fără valoare peste noapte.

Din 1998, Inkombank, instituție bancară controlată de Moghilevici, a participat la o schemă de spălare a banilor prin intermediul unei bănci din New York. Operațiunea "a albit" aproximativ 10 miliarde de dolari. În 2003, a fost inclus pe lista FBI a celor mai căutați infractori. Eforturile lor anterioare de a-l prinde pentru trafic de arme și prostituție au eșuat, așa că l-au acuzat de fraudă pe scară largă.

În ianuarie 2008, Moghilevici a fost arestat pentru presupusă evaziune fiscală la Moscova. A fost eliberat în iulie 2009. Ministerul de Interne rus a declarat că a fost eliberat pe cauțiune, deoarece acuzațiile „nu reprezintă un pericol deosebit de grav”.

Mandatul de arestare a fost actualizat în aprilie 2022, iar acum SUA oferă 5 milioane de dolari pentru informații „care duc la arestarea și/sau condamnarea” lui Semion Moghilevici.

El considerat capul Solntsevskaya Bratva, cel mai puternic sindicat de crimă organizată din Rusia.

Potrivit FBI, Moghilevici a fost creierul spălării banilor mafiei ruse în anii '80. Scurgerile WikiLeaks din 2010 au sugerat că mafia condusă de Moghilevici își desfășoară operațiunile sub protecția FSB.

Aceeași sursă a mai dezvăluit că Moghilevici deține controlul companiei de gaze naturale RosUkrEnergy, înregistrată în Elveția, și că este partener al Raiffeisen Bank. Oficial, prima companie este deținută în proporție de 50% de Gazprom, iar restul de 50% aparțin lui Dmitro Firtaș și Ivan Fursin.

Potrivit lui Taras Kuzio, un colaborator la Centrul pentru Relații Transatlantice de la Johns Hopkins-SAIS, „Fursin este o figură de rang înalt în organizația criminală condusă de Moghilevici”.

Cu puțin timp înainte de moartea sa, fostul agent FSB și dezertor Alexander Litvinenko a sugerat că Moghilevici și Putin au avut „relații bune” în anii '90. De asemenea, a fost bine conectat cu fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, cu fostul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Leonid Derkach, și cu oligarhul ucrainean în exil, Dmitro Firtash. Firtash a afirmat că a trebuit să „ceară permisiunea lui Mogilevich” pentru a face afaceri în Rusia în anii '80 și '90.

În prezent, Semion Moghilevici trăiește liber la Moscova și va rămâne un om liber, deoarece Rusia probabil nu are intenția de a-l extrăda în SUA.


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă