Cel puţin 34 de morţi în urma precipitaţiilor puternice din nord-estul Braziliei (GALERIE FOTO)

Cel puţin 34 de morţi în urma precipitaţiilor puternice din nord-estul Braziliei (GALERIE FOTO)

Ploile torenţiale care au lovit începând de marţi regiunea Recife, capitala statului Pernambuco (nord-estul Braziliei), au făcut cel puţin 34 de morţi, dintre care 29 în decursul ultimelor 24 de ore, potrivit celui mai recent bilanţ al Apărării Civile, informează AFP.

''De miercuri la prânz şi până sâmbătă aceasta, 34 de decese au fost înregistrate în acest stat'', dintre care 29 ''în decursul ultimelor 24 de ore'', potrivit aceleiaşi surse.

Peste 1.300 de persoane şi-au pierdut locuinţele în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren.


Foto: (c) Diego Nigro/Prefeitura do Recife/Handout via REUTERS


Preşedintele Jair Bolsonaro şi-a exprimat pe Twitter ''condoleanţe şi solidaritatea pentru victimele acestei triste catastrofe''.

A precizat că a decis să mobilizeze trupe ale Ministerului Apărării ''pentru a ajuta la operaţiunile de ajutor şi a oferi asistenţa umanitară necesară familiilor sinistrate''.

Cel mai grav accident s-a produs sâmbătă dimineaţă când 19 persoane au pierit într-o ''importantă alunecare de teren'' la Jardim Monteverde, la graniţa dintre Recife şi municipalitatea Jaboatao dos Guararapes.

Şase alte persoane şi-au pierdut viaţa într-o altă alunecare de teren în municipalitatea Camaragibe. Două persoane au murit la Recife şi un alt deces s-a înregistrat la Jaboatao dos Guararapes.

Potrivit unul alt bilanţ, numărul total de morţi a fost de 33 în statul Pernambuco după ce ploile au început să lovească regiunea în noaptea de marţi spre miercuri. ''Cinci alte decese au fost deja înregistrate în timpul furtunii de marţi'', a precizat Apărarea Civilă într-un comunicat.

Foto: (c) Diego Nigro/Prefeitura do Recife/Handout via REUTERS


Situaţia s-ar putea agrava

În înregistrările video publicate pe reţelele de socializare apar străzi largi inundate în mai multe municipalităţi, case care se dărâmă şi alunecări de teren.

Între vineri seară şi sâmbătă dimineaţă, au fost înregistraţi 236 de milimetri de precipitaţii în anumite regiuni ale capitalei Pernambuco, potrivit municipalităţii.

Acest volum este echivalentul cu peste 70% din cantitatea de precipitaţii preconizată pentru întreaga lună mai în oraş.

Potrivit agenţiei pentru apă şi climă din Pernambuco, situaţia s-ar putea agrava, întrucât ploile vor continua în următoarele 24 de ore pe teritoriul statului.

Anul trecut, sure de brazilieni şi-au pierdut viaţa în inundaţii şi alunecări de teren provocate de ploi torenţiale.

Foto: (c) Diego Nigro/Prefeitura do Recife/Handout via REUTERS


În februarie, peste 230 au murit în oraşul Petropolis, fosta capitală a Imperiului brazilian în secolul al XIX-lea, în statul Rio de Janeiro (sud-est).

Precipitaţiile puternice au transformat străzile în râuri învolburate şi au provocat alunecări de teren în cartierele sărace din zonele de deal, care au măturat totul în calea lor.

Luna trecută, în acelaşi stat, 14 persoane şi-au pierdut viaţa tot în urma unor inundaţii şi alunecări de teren. Printre victime s-au aflat o mamă şi cei şase copii ai săi, îngropaţi de vii de o alunecare de teren care le-a dărâmat locuinţa, potrivit autorităţilor.

Întrucât o climă mai caldă este de asemenea mai umedă, încălzirea climatică creşte riscurile şi intensitatea inundaţiilor provocate de precipitaţiile extreme. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

2 Totul a fost, de fapt, o farsă?

3 VIDEO „Nu mai am așteptări de la viață…”

4 Rezervele secrete ale Chinei

5 Dr. Nae / „Homosexualii sînt o anxietate majoră pentru bărbatul tradiţional fiindcă orientarea lor sexuală subminează însăşi identitatea masculină trad…