Cel puțin 64 de morți de la reluarea confruntărilor în enclava Nagorno-Karabah

Cel puțin 64 de persoane, majoritatea soldați, și-au pierdut viața în cele patru zile de la relansarea luptelor în regiunea disputată Nagorno-Karabah, unde nimic nu pare să oprească escaladarea militară, în pofida apelurilor la calm făcute de Moscova și Occident, relatează AFP.

Luptele, cele mai intense din ultimii 20 de ani, au continuat în noaptea de luni spre marți de-a lungul liniei frontului.

Ministerul azer al Apărării a anunțat marți dimineață decesul a încă 16 soldați azeri în ultimele 48 de ore în confruntări, ceea ce ridică bilanțul ostilităților la cel puțin 64 de morți în rândul militarilor și civili de ambele părți, potrivit unor anunțuri oficiale ale beligeranților.

'Armenia continuă tirurile asupra pozițiilor armatei azere și țintelor civile din mitraliere și mortiere de 120 mm', a afirmat ministerul într-un comunicat.

La rândul său, așa-zisul Minister al Apărării din Nagorno-Karabah a acuzat Azerbaidjanul de 'continuarea agresiunii pe tot parcursul nopții'. 'Ei (azerii) au utilizat lansatoare multiple de rachete Smerci în sectorul sudic al liniei frontului', se spune în comunicat.

Aceste declarații intervin în timp ce la Viena urmează să se reunească marți Grupul OSCE de la Minsk cu privire la Nagorno-Karabah, coprezidat de Franța, SUA și Rusia, o structură responsabilă de găsirea unei soluții la 'conflictul înghețat' de peste 20 de ani.

Potrivit AFP, separatiștii armeni, susținuți de Erevan, au preluat controlul asupra Nagorno-Karabah la începutul anilor 1990 după un război soldat cu aproximativ 30.000 de morți și sute de mii de refugiați, în principal azeri. Nagorno-Karabah este populat astăzi în majoritate de armeni, la fel ca în epoca sovietică când această enclavă armeană a fost atribuită de către conducerea sovietică din epocă Republicii Sovietice Socialiste Azerbaidjan.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb