Cele 10 semne care arată o lipsă de vitamina C. Bolile la care suntem expuși și ce simptome apar

Cele 10 semne care arată o lipsă de vitamina C. Bolile la care suntem expuși și ce simptome apar

Este una dintre vitaminele indispensabile organismului, cea mai puternică substanță antioxidantă din natură care ne apără de boli. Organismul nu poate sintetiza vitamina C și nici rezerve nu poate face, motiv pentru care trebuie luată din alimentație.

Vitamina C o găsim în legume și fructe FOTO Shutterstock

Alături de vitamina A, vitamina E şi seleniu, spun specialiştii, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanți care combat radicalii liberi. Iată doar câteva dintre proprietăţile vitaminei C, fără de care sănătatea noastră ar avea de suferit: este cel mai puternic antioxidant, este antiinfecţioasă şi antitoxică, previne apariţia anumitor tipuri de cancer, favorizează asimilarea fierului de către organism, ajută la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi a oaselor, reglează nivelul glicemiei şi al colesterolului, detoxifică organismul, stimulează producţia de anticorpi şi este un excelent antidepresiv.

O substanță care oxidează rapid

Mihaela Bilic, medic nutriționist spune că vitamina C o găsim doar în fructe și legume. "Important de știut: vitamina C este o substanță care oxidează rapid, temperatura crescută, prezența aerului și depozitarea pe termen lung o distrug. Prin urmare alimentația nu reușește să acopere nevoile zilnice ale organismului. Astfel, în sezonul rece și în perioadele cu epidemii de gripă/răceală este recomandat să apelăm chiar la suplimente cu vitamina C, pentru o funcționare a organismului la cote maxime!", spune specialistul.

Oboseală, imunitate scăzută și piele uscată

Atunci când există o carență de vitamina C, organismul transmite anumite semnale. Nutriționistul a explicat pe pagina sa de socializare care sunt simptomele produse de acest deficit:

1. Senzație de oboseală cu lipsă de energie și tulburări de concentrare.

2. Imunitate scăzută și îmbolnăvi repetate, nivelul de vitamina C este direct proporțional cu rezistența la boli.

3. Lipsa de apetit este tot un semn al carenței de vitamina C. Și fără poftă de mâncare se accentuează și mai tare oboseala și lipsa de energie.

4. Apare stare de slăbiciune și chiar pierdere de greutate pe cântar.

5. Dureri articulare cu inflamație și risc de entorse, pentru că vitamina C este implicată direct în sinteza colagenului și funcționarea optimă a articulațiilor.

6. Pielea uscată trădează și ea lipsa de vitamina C, necesară hidratării și supleței tegumentului.

7. Cicatrizare lentă și defectuoasă a rănilor? Tot de vitamina C e nevoie!

8. Nici sistemul nervos nu funcționează corect fără vitamina C, apare nervozitatea și iritabilitatea

9. Sângerarea mucoaselor la nivelul nasului și gingiilor este un semn sigur de carență în vitamina C, lipsa ei fragilizează vasele de sânge.

10. Pe lângă multiplele roluri în organism, vitamina C participă la absorbția fierului. Un nivel scăzut de vitamina C crește riscul de anemie și scade aportul de oxigen la nivelul tuturor celulelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Un caz „special”...

3 Cel mai negru scenariu pentru România...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 VIDEO Acest monstru este dovada vie a faptului că lumea n-a fost și nici nu va fi bună vreodată...