Cele 12 tapiserii ale lui Rafael s-au întors după cinci secole în Capela Sixtină

Cele 12 tapiserii ale lui Rafael s-au întors după cinci secole în Capela Sixtină

Toate cele 12 tapiserii create de maestrul renascentist italian Rafael, contemporan şi rival al lui Michelangelo, au revenit după cinci secole în Capela Sixtină de la Vatican, informează Reuters.

Pentru prima dată după o jumătate de mileniu, toate cele 12 tapiserii realizate de Rafael au fost fost expuse pe pereţii Capelei Sixtine în unul dintre evenimentele organizate pe plan mondial în 2020 pentru a comemora împlinirea a cinci secole de la moartea artistului. "Au fost concepute pentru acest spaţiu şi ne-am gândit că aceasta este cea mai bună manieră de a îi aduce un omagiu", a declarat Barbara Jetta, directoarea Muzeelor Vaticanului.


Foto: Governatorato SCV © Direzione dei Musei/Handout via REUTERS


Tapiseriile, care au fost ţesute la Bruxelles în renumitul atelier condus de Pieter van Aelst pe baza schiţelor create de Rafael, descriu scene din Faptele Apostolilor, precum Uciderea cu pietre a Sfântului Ştefan şi Sfântul Pavel predicând în Atena.

Timp de o săptămână, aceste opere de artă vor rămâne în Capela Sixtină, unde s-au mai aflat în intervalul cuprins între momentul în care Michelangelo a terminat să picteze tavanul în 1512 şi momentul în care acelaşi artist a început să picteze uriaşa frescă "Judecata de Apoi" pe zidul din spatele altarului principal, în 1536.


Foto: Governatorato SCV © Direzione dei Musei/Handout via REUTERS


Toate cele 12 tapiserii, realizate din mătase, lână şi fire din aur şi argint, au fost minuţios restaurate de conservatorii Muzeelor Vaticanului în ultimii zece ani.

Şapte dintre tapiserii, comandate de papa Leon al X-lea, au fost expuse în Capela Sixtină pe 26 decembrie 1519, de Sfântul Ştefan. Rafael se afla probabil acolo şi a putut să le vadă, însă tânărul artist italian a murit după patru luni, la vârsta de 37 de ani. Celelalte cinci lucrări au fost finalizate după moartea sa.


Foto: Governatorato SCV © Direzione dei Musei/Handout via REUTERS


"Ultima înregistrare cu toate cele 12 lucrări expuse în Capela Sixtină datează de la sfârşitul anilor 1500", a declarat Alessandra Rodolfo, curatoarea expoziţiei.

Expoziţiile precedente, dintre care unele au durat doar câteva ore sau o zi, au inclus doar cele mai mari 10 tapiserii, din care unele au dimensiuni de 6 x 5 metri. Alte două tapiserii sunt înguste şi montate în poziţie verticală, figurând ca monturi care le încadrează pe celelalte zece.


Foto: Governatorato SCV © Direzione dei Musei/Handout via REUTERS


Cele 12 tapiserii ale lui Rafael sunt expuse de obicei prin rotaţie în Muzeele Vaticanului, sub ecrane de protecţie şi în spaţii cu climatizare controlată.

Conservatorii şi experţii în restaurare de la Muzeele Vaticanului au fost de accord ca toate cele 12 tapiserii să fie prezentate în acelaşi timp într-o expoziţie timp de o săptămână, parţial pentru a proteja aceste opere delicate, dar şi pentru că unele dintre ele urmează să fie împrumutate altor muzee.


Foto: Governatorato SCV © Direzione dei Musei/Handout via REUTERS


Una dintre ele va fi expusă în curând la Scuderie del Quirinale din Roma, iar o alta la National Gallery din Londra, spre sfârşitul acestui an. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 Ucraina, atacată cu propriile rachete? În 1999, Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55

3 Cazul „shaorma cu de toate”

4 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

5 Andreea Esca, ravisantă la nunta lui Smiley și Ginei Pistol