Cele mai mici mărgele ornamentale datând din Paleolitic au fost dezgropate în China

Cele mai mici mărgele ornamentale datând din Paleolitic au fost dezgropate în China

O echipă de arheologi chinezi a dezgropat cele mai mici mărgele ornamentale, datând din Paleolitic, în regiunea autonomă Ningxia Hui, din nord-vestul Chinei, informează luni Xinhua.

Sursa foto: kaogu.cn

Mărgelele, dintr-un material asemănător cojii de ou și cu un diametru de 1,26 milimetri, au fost descoperite într-un sit arheologic din Pleistocenul târziu, cu o vechime cuprinsă între 8.000 și 12.000 de ani, în orașul Qingtongxia.

Lucrările de excavare au fost realizate, între lunile mai și august, de o echipă formată din cercetători de la Institutul de relicve culturale și arheologie din Ningxia, Institutul de paleontologia vertebratelor și paleoantropologie și administrația relicvelor culturale din Qingtongxia.

''Este incredibil cât de bine sunt prelucrate având în vedere dimensiunile atât de mici. Este un lucru rar întâlnit între ornamentele similare dezgropate în alte situri din lume'', a declarat Wang Huimin, cercetător la Institutul de relicve culturale și arheologie din Ningxia.

Arheologii spun că mărgelele sunt dovada meșteșugului excelent și al gustului estetic al oamenilor din vechime. Potrivit acestora, cercetările trebuie continuate pentru a determina scopul și semnificația mărgelelor.

Pentru a scoate mărgelele la suprafață, arheologii au avut nevoie de cinci ani în care au cernut mii de metri cubi de pământ și au uzat opt seturi de site din oțel în timpul acestei operațiuni.

Cele trei mărgele au fost descoperite în 2016, toate cu diametrul mai mic de doi milimetri, cea mai mică având diametrul de 1,42 milimetri.

Excavarea de la situl din Qingtongxia este una dintre cele mai importante 10 descoperiri arheologice din 2016 și a scos la iveală peste 10.000 de obiecte, inclusiv ceramică, podoabe și semințe de plante.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!

2 VIDEO Fugarul Rizea, noi dezvăluiri șocante despre jefuitorii României! Asta este adevărata molimă, nu coronav…

3 Doar o femeie putea să scrie acest articol despre Firea!

4 Document / Șeful PSD are dosar penal la DNA privind modul în care a obținut titlul de „Luptător cu rol determina…

5 Sondaj IMAS / Creștere semnificativă pentru USR Plus, scădere pentru PNL. PSD, în urcare cu două procente