Cele trei puncte cheie ale contraatacurilor „ambițioase și periculoase” ale Ucrainei

Cele trei puncte cheie ale contraatacurilor „ambițioase și periculoase” ale Ucrainei

Există trei puncte focale ale contraatacurilor ucrainene în creștere, susține pentru Sky News analistul britanic în domeniul apărării și securității Michael Clarke.

Soldați ucraineni în acțiune în zona BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia
  • Orihiv
  • La nord și la sud de Bahmut
  • Velika Novosilka, în apropiere de Vuhledar

„Cel mai interesant este în Orihiv... o mare bătălie a avut loc acolo”, a declarat profesorul Clarke, adăugând că Ucraina a pierdut în mod inevitabil câteva tancuri occidentale.

Se pare că acestea încearcă să urmeze o rută „ambițioasă și periculoasă” spre sud, spre „apărarea rigidă” a Rusiei în Tokmak și mai departe spre Melitopol.

Lupte intense au fost semnalate pe frontul din Zaporojie, în apropiere de orașul Orihiv, de către Moscova și de bloggeri ruși pro-război, sugerând că peninsula Crimeea ar putea fi una dintre țintele Ucrainei.

La Velika Novosilka au avut loc patru atacuri ucrainene, potrivit lui Vladimir Putin, iar în est, în jurul Bahmut, Ucraina a raportat progrese.

Profesorul Clarke a declarat că Ucraina ar putea „să se ia la trântă cu cea mai bună dintre apărările rusești” pentru rupe podul terestru care leagă Rusia de Crimmea și pentru a izola forțele inamice la vest.

Acest lucru ar pune „Crimeea în pericol” și ar permite Ucrainei să bombardeze peninsula.

„Este cel mai ambițios și periculos lucru pe care îl pot încerca. Nu știm încă dacă într-adevăr vor să facă asta, dar fac presiuni mari”, a declarat Clarke.

Ei au forțat Rusia să angajeze forțe în zonă, oferindu-le ucrainenilor informații importante despre ceea ce se confruntă.

„Este posibil ca acesta să nu fie impulsul principal, dar cu siguranță îi conving pe ruși că sunt serioși în privința Orihiv. S-ar putea să vadă cum reacționează rușii înainte de a decide unde își vor plasa cu adevărat banii”, a spus analistul.

În total, Kievul dispune de 12 brigăzi cu un total de 50.000-60.000 de soldați gata să se dezlănțuie - dintre care nouă au fost înarmate și antrenate de Occident.

„Au de ales între câți oameni angajează inițial și câți păstrează în rezervă în cazul în care dinamica câmpului de luptă se schimbă”, a declarat pentru Sky News Ben Barry, partener asociat la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Barry a declarat că prioritatea inițială a Ucrainei va fi încercarea de a-i ține pe ruși în dezechilibru și de a obține surpriza tactică prin înșelăciune și camuflaj.

Fără niciun raport independent de pe front, în timp ce Kievul nu spune mai nimic, este imposibil de evaluat dacă forțele ucrainene pătrund apărarea rusă, dar Rusia a raportat vineri lupte grele de-a lungul frontului din sudul Ucrainei și președintele Vladimir Putin spune că forțele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele.

Contraofensiva este de așteptat să implice în cele din urmă mii de trupe ucrainene antrenate și echipate de Occident. Rusia, care a avut luni la dispoziție pentru a-și pregăti liniile defensive, spune că a respins atacurile de la începutul săptămânii, relatează Reuters.

Kievul a spus că efortul său principal nu a început încă. Moscova și bloggerii ruși pro-război au raportat vineri bătălii intense pe frontul Zaporojie, lângă orașul Orihiv.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?