Celebra brigadă ucraineană mecanizată Măgura, esențială pentru contraofensiva Kievului, măcinată de lupte interne

Celebra brigadă ucraineană mecanizată Măgura, esențială pentru contraofensiva Kievului, măcinată de lupte interne

O formațiune militară ucraineană care a fost esențială pentru contraofensiva Kievului este în dezordine din cauza problemelor cu conducerea și comanda pe câmpul de luptă, scrie Newsweek.

O unitate militară ucraineană este măcinată de lupte interne. FOTO Profimedia

În septembrie, postul TV public ucrainean Suspilne informa că locotenent-colonelul Oleksandr Sak a fost revocat din postul său de comandant al Brigăzii 47 Separate Mecanizate din Ucraina.

Oficialii militari ucraineni nu au comentat motivele, dar site-ul Military Land, care scrie despre forțele armate ale Ucrainei, a susținut că au existat zvonuri că demiterea lui Sak ar fi „legată de performanța brigăzii pe câmpul de luptă”.

Unitatea sa, alături de Brigada a 82-a de asalt aerian, a ajutat să străpungă liniile rusești în sudul Ucrainei în timpul contraofensivei de vară care vizează eliberarea teritoriilor ocupate de Moscova.

Luptând pe frontul Tokmak, lângă orașul Orikhiv, în vara, Brigada 47 a fost una dintre primele care a luat parte la o contraofensivă în regiunea Zaporojie . Ca un impuls pentru eforturile Kievului, sub comanda lui Sak, a intrat în satul Robotîne pe 22 august, din care locuitorii au fost evacuați.

Dar Military Land a spus că eliberarea a avut un „cost serios”. De asemenea, a mai spus că înlocuitorul lui Sak, Oleksandr Pavli, „nu a înțeles structura brigăzii”.

Site-ul spune că nu au fost executate ordine, care includeau trimiterea de lunetiști, mortiere și echipaje de artilerie pe front ca infanterie de asalt.

Brigada care poartă și numele de Măgura, după o zeiță din mitologia slavă, a fost formată în aprilie 2022 și s-a confruntat cu alte eșecuri în ultimele luni, mai ales pe 22 iulie, când Dimitro Ribakov, comandantul brigăzii de atunci, a fost ucis.

Valerii Markus, sergent-major în brigadă, s-a plâns în iulie de deciziile comandamentului unității și a spus că există lipsă de interes în ceea ce privește moralul soldaților. El a cerut să fie schimbat din cauza unui dezacord permanent cu comandanții unității.

Markus, care s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimr Zelenski pentru a discuta despre preocupările sale, a postat pe Facebook că este „total opus” deciziilor privind desfășurarea și dezvoltarea brigăzii.

„Nu ni s-a permis să dezvoltăm unitatea militară în conformitate cu valorile pe care le-am declarat la momentul în care a fost creată”, a spus el în comentariile preluate de presa ucraineană. „Nu mai am oportunități de a influența sau de a rectifica situația”.

Cu toate acestea, Rustam Mustafaiev, sergent-major al Brigăzii 47 Separate Mecanizate, l-a acuzat pe Markus că „încearcă să se promoveze pe sângele altora”.

De asemenea, el a respins criticile lui Markus la adresa comandamentului brigăzii, spunând că s-a străduit din greu pentru a „asigura cele mai favorabile condiții”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?