Celebrele statui de pe Insula Paștelui, daune „ireparabile” provocate de un incendiu

Celebrele statui de pe Insula Paștelui, daune „ireparabile” provocate de un incendiu

Un incendiu forestier care a cuprins o parte din Insula Paștelui a distrus unele dintre statuile sale monumentale, cunoscute sub numele de „Moai”, au transmis autoritățile, relatează The Guardian.

Statui „moai” pe Insula Paștelui FOTO Shutterstock

Conform surselor, incendiul a cuprins parcul național Rapa Nui, situat la 3.500 de kilometri de coasta de vest a statului Chile, provocând daune „ireparabile” sitului arheologic.

Peste 100 de hectare au fost afectate în sectorul Rano Raraku”, se arată într-un comunicat de presă a parcului național, care a fost publicat, joi, pe pagina sa oficială de Facebook .

Carolina Perez, subsecretar în cadrul Ministerului Culturii din Chile, a declarat că focul a izbucnit, luni, pe insulă.

Rapa Nui are peste 1.000 de statui moai de piatră, figuri umane despre care se crede că au fost sculptate pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Zona din jurul vulcanului Rano Raraku, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost cea mai afectată.

Ariki Tepano, directorul comunității ma’u Henua, responsabilă cu gestionarea și întreținerea parcului, a descris pagubele ca fiind „ireparabile”.

Moai sunt complet carbonizate și puteți vedea efectul focului asupra lor", a declarat Tepano.

Primarul insulei, Pedro Edmunds Paoa, a afirmat pentru Radio Pauta că incendiul nu a fost „un accident”, adăugând că „toate incendiile de pe Rapa Nui sunt cauzate de ființe umane”.

Daunele cauzate de incendiu nu pot fi reparate”, a adăugat Paoa. „Fisurarea unei pietre originale și emblematice nu poate fi reparată, indiferent de câte milioane de euro sau de dolari s-ar băga”.

Pagubele nu au fost încă evaluate.

Incendiul a avut loc la doar trei luni după ce insula a fost redeschisă turismului pe 5 august, după ce timp doi ani a fost închisă din cauza pandemiei de COVID-19.

Înainte de pandemie, Insula Paștelui, unde principalul mijloc de trai este turismul, primea 160.000 de vizitatori pe an.

Insula a fost locuită multă vreme de către poporul polinezian, înainte ca Chile să o anexeze în anul 1888. Se crede că monumentele îi reprezintă pe strămoșii locuitorilor de pe insulă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...