Celebru polițist anticorupție brazilian, condamnat el însuși pentru corupție

Celebru polițist anticorupție brazilian, condamnat el însuși pentru corupție

Polițistul care devenise simbolul luptei anticorupție în Brazilia și un erou al culturii populare, încătușând numeroși responsabili în dosarul Petrobras, a fost condamnat el însuși pentru corupție, informează AFP.

Supranumit 'Japonezul Federalei', Newton Ishii, membru al Poliției federale (PF) de origine japoneză, a devenit vedetă în ultimele luni în Brazilia, apărând în toate imaginile difuzate despre arestările în cadrul operațiunii 'Lavage Express', care anchetează uriașul scandal de corupție în jurul grupului petrolier Petrobras.

În cursul unei recente vizite pe care a făcut-o la Congres, câteva zeci de parlamentari s-au grăbit să se fotografieze împreună cu el.

'Unde este Japonezul Federalei ?', exclamase fostul președinte Lula în 4 martie, când poliția a venit să-i bată la ușă pentru a-l duce să facă o depoziție, potrivit cotidianului Folha din Sao Paulo.

Polițistul grizonant, echipat întotdeauna cu vestă antiglonț și ochelari de soare, devenise o figură a culturii populare și chiar personajul principal al unei nuvele erotice, 'Prinde-mă, Japonez al Federalei !' (scrisă de Reanata Del Anjo).

În onoarea sa a fost compus un cântec pentru ultimul Carnaval, cu refrenul: 'Ah, Doamne /Am primit o lovitură morală/ Cineva mi-a bătut la ușă/ Era Japonezul Federalei'. Iar o mască cu chipul său a fost vândută în 25.000 de exemplare, mult mai bine decât măștile cu reprezentând politicieni cunoscuți.

Însă condamnarea sa marți, la Curitiba, în statul brazilian Parana (sud-estul țării), anunțată de presa locală miercuri, nu mai este un cântec.

El a fost condamnat în apel la peste patru ani închisoare pentru implicare într-un dosar de sprijinire a contrabandei prin frontiera cu Paraguay, potrivit avocatului său, Oswaldo de Mello Junior, citat de site-tul de informații G1.

Funcționarul, care beneficiază de un regim de semilibertate, s-a prezentat miercuri la poliția federală din Parana.

Internauții au reacționat prompt pe rețelele de socializare. Unii au deplâns corupția din țară, marcată și prin căderea acestui simbol al anticorupției, alții au comentat situația cu sarcasm, între altele și printr-o fotografie trucată în care 'Japonezul Federalei' în uniformă poate fi văzut ducându-l arestat pe cetățeanul Newton Ishii în ținută civilă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”