Centralele de apartament nu vor fi interzise, Comisia Europeană spune că a fost o dezinformare

Centralele de apartament nu vor fi interzise, Comisia Europeană spune că a fost o dezinformare

Uniunea Europeană nu interzice cazanele sau sistemele de încălzire - centrale, boilere, încălzitoare etc. - pe bază de combustibili fosili, transmite Comisia Europeană într-un comunicat în care combate dezinformările apărute pe această temă. Comisia precizează că Directiva care prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili nu interzice sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente.

Comisia Europeană a prezentat în 2020 Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european, iar revizuirea Directivei privind performanţa energetică a clădirilor este o iniţiativă-cheie, se arată într-un comunicat al Comisiei. Recent Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, mai spune sursa citată.

Dispoziţiile Directivei privind performanţa energetică a clădirilor vor sprijini eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniunea Europeană, mai arată sursa, enumerând beneficiile pentru cetăţeni:

  • îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, acasă şi la locul de muncă
  • creşterea comfortului locuintelor şi reducerea facturilor la energie.

„Concret, Directiva privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente”, potrivit comunicatului citat.

„Directivele UE lasă guvernelor naţionale flexibilitate”

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite.

În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire până în 2040.

„Directivele UE lasă guvernelor naţionale flexibilitate în ceea ce priveşte îndeplinirea de către acestea a aspiraţiilor şi a obiectivelor generale agreate. Legislaţia este concepută astfel încât să ţină seama de toate particularităţile naţionale ale parcului imobiliar şi ale mixului energetic din fiecare ţară”, mai precizează sursa citată.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?