Centrul și sudul Republicii Moldova au rămas fără energie electrică. Cum s-a ajuns la pana de curent

Centrul și sudul Republicii Moldova au rămas fără energie electrică. Cum s-a ajuns la pana de curent

Sute de oameni din centrul și sudul țării nu au avut lumină timp de câteva ore după două avarii. Responsabilii de la Chișinău anunță că avariile au fost cauzate de deconectarea liniei de „importanță sistemică” în partea de vest a Ucrainei.

Sudul și centrul Republicii Moldova a rămas fără lumină preț de câteva ore. FOTO: Facebook

Potrivit lui Vitalie Condrațchi, consultantul în comunicare al ministrului Energiei de la Chișinău, cele două linii de înaltă tensiune au cedat pe rând, iar drept urmare un număr considerabil de cetățeni a rămas pe parcursul zilei fără energie electrică.

,,În dimineața zilei de astăzi s-a deconectat avariat, urmare a lucrărilor efectuate, linia de înaltă tensiune de 400 kV Isaccea – Vulcănești. Linia va fi reconectată până la sfârșitul zilei. Tot astăzi, din motive încă nestabilite, linia de înaltă tensiune de 330 kV Bălți - CHE Dnestrovsk a fost deconectată. Linia s-a reconectat imediat, însă din cauza lipsei sarcinii în sistem, acesta a cedat, centrul și sudul țării rămânând fără energie electrică.În prezent, specialiștii Moldelectrica lucrează la reconectarea treptată a sistemului, proces care va dura până la două ore”, a declarat Vitalie Condrațchi, precizând că în jurul orei 18.00 toți consumatorii afectați au fost reconectați la curent.

Potrivit reprezentanților întreprinderii Moldelectrica, incidentele energetice au avut loc în urma deconectării liniei din Ucraina.

,,La ora 13:28 s-a deconectat o linie de importanță sistemică in partea de vest a Ucrainei, ceea ce a provocat căderea frecvenței în sistemul electroenergetic al blocului Ucraina - Moldova, provocând funcționarea automaticii de restabilire a frecvenței prin deconectarea sarcinilor electrice in rețeaua națională”, au menționat aceștia.

Pene uriașe de curent în urma atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina

În toamna anului trecut, Republica Moldova s-a mai confruntat cu pene imense de lumină, fiind cauzate de atacurile armatei ruse în Ucraina. Afectate au fost numeroase localități, inclusiv cele din regiunea separatistă prorusă situată în estul țării.

În aceeași perioadă, Republica Moldova a rămas fără 30 % din necesarul de curent electric, livrat până atunci din Ucraina și pe care nu-l mai putea primi din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice.

Între timp, România a început să exporte, iar cantitatea de lumină s-a mărit treptat, după ce țara vecină nu a mai primit electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană.

În luna decembrie a aceluiași an, Chișinăul a anunțat că va achiziționa, din nou, energie de la Tiraspol, la un preț de 73 de dolari per MWh. Tarif care a scăzut cu aproape zece la sută în luna aprilie, în urma semnării unui nou contract de livrare a energiei electrice, fiind prevăzută, în schimb, livrarea întregii cantități de gaze naturale primite de la Gazprom.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…