Cercetătoarea australiană va trebui să îşi execute pedeapsa cu închisoarea la care a fost condamnată, precizează Teheranul

Cercetătoarea australiană va trebui să îşi execute pedeapsa cu închisoarea la care a fost condamnată, precizează Teheranul

Cercetătoarea universitară australiană închisă în Iran pentru presupuse acte de spionaj va trebui să îşi îndeplinească sentinţa, a anunţat sâmbătă ministerul iranian de externe, subliniind că nu va ceda în faţa niciun act de "propagandă", transmite AFP.

Conform informaţiilor apărute în presă, Kylie Moore-Gilbert a început marţi o grevă a foamei în închisoarea din Evin, Teheran, după ce a pierdut recursul în care a contestat pedeapsa de 10 ani pe care a primit-o.

Autorităţile australiene şi-au exprimat "profunda îngrijorare", şefa diplomaţiei Marise Payne solicitând ca Moore-Gilbert să fie tratată "în mod echitabil, uman şi în conformitate cu standardele internaţionale".

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, Abbas Mousavi, a precizat sâmbătă, ca răspuns la "o serie de articole" apărute în presa australiană, că Teheranul nu va ceda în faţa jocurilor politice şi a propagandei.

Kylie Moore-Gilbert, "ca orice altă persoană condamnată îşi va executa pedeapsa bucurându-se de toate drepturile sale legale", a adăugat el.

Arestarea lui Kylie Moore-Gilbert, lector şi cercetător la Institutul asiatic al universităţii din Melbourne, specializată în politica din regiunea Orientului Mijlociu, a fost confirmată în septembrie dar, potrivit familiei sale, ea se afla deja în închisoare de câteva luni. Acuzaţia ce i-a fost adusă a fost aceea de spionaj pentru un stat terţ.

Moore-Gilbert şi cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah au început o grevă a foamei pe termen nelimitat în ajunul Crăciunului, a anunţat joi universitatea de ştiinţe politice din Paris.

Arestarea pentru "spionaj" a Faribei Adelkhah, specialistă în islamul şiit şi directoare în cadrul Centrului de cercetări internaţionale al universităţii de ştiinţe politice din Paris, a fost făcută publică în iulie.

Mousavi a menţionat că Moore-Gilbert a fost reţinută pentru că "a încălcat securitatea naţională a Iranului" şi că sentinţa sa a fost pronunţată în conformitate cu "toate legile relevante".

El a adăugat că Iranul nu va uita tratamentul "ilegal" acordat de Australia lui Negar Ghodskani, o iraniană arestată în 2017 pentru încălcarea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Ghodskani a născut într-o închisoare australiană, după care a fost extrădată în SUA, unde a fost condamnată pentru încălcarea sancţiunilor impuse Iranului. Ea a fost eliberată în septembrie şi a revenit ulterior în Iran. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima