Cercetătorii chinezi folosesc Inteligența Artificială pentru a accelera descoperirea de noi medicamente

Cercetătorii chinezi folosesc Inteligența Artificială pentru a accelera descoperirea de noi medicamente

Oamenii de ştiinţă dintr-o echipă chineză au dezvoltat un nou instrument de inteligenţă artificială (AI) care ar putea să accelereze considerabil procesul de descoperire a unor noi medicamente.

Inteligență artificială FOTO: Shutterstock

Cercetătorii de la Institutul Materia Medica din Shanghai din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe au descris PBCNet, sau reţeaua de comparare a legăturii în perechi, într-un studiu publicat recent în revista Nature Computational Science, scrie Agerpres.

Instrumentele de inteligenţă artificială au fost utilizate pe scară largă pentru a depista substanţe chimice care pot fi transformate în medicamente, însă eficienţa lor continuă să reprezinte o provocare.

PBCNet este conceput pentru a compara afinitatea relativă de legare între liganzi similari - molecule sau ioni care se leagă de molecule mai mari, potrivit studiului.

Un experiment bazat pe simulare a arătat că PBCNet optimizat prin învăţare activă poate accelera optimizarea structurii cu 473% şi poate economisi resurse de calcul cu o medie de 30%.

Echipa chineză a creat, de asemenea, un serviciu web open-source cu o interfaţă grafică uşor de utilizat pentru confortul utilizatorilor. Instrumentul poate fi utilizat la adresa pbcnet.alphama.com.cn.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?