Cercetătorii folosesc inteligența artificială pentru a citi un pergament antic ars de Vezuviu. „Este ca și cum aș păși pe Lună”

Cercetătorii folosesc inteligența artificială pentru a citi un pergament antic ars de Vezuviu. „Este ca și cum aș păși pe Lună”

Universitatea din Kentucky i-a provocat pe informaticieni să dezvăluie conținutul papirusului carbonizat, o „potențială comoară pentru istorici".

Papirusul care a stârnit imaginația istoricilor FOTO Universitatea Kentucky

Când explozia erupției Muntelui Vezuviu a ajuns la Herculaneum în anul 79 d.Hr., a ars sute de pergamente antice în biblioteca unei vile de lux și a îngropat orașul roman în cenușă și piatră ponce.

Dezastrul părea să fi distrus definitiv manuscrisele, dar aproape 2.000 de ani mai târziu, cercetătorii au extras primul cuvânt dintr-unul dintre texte, folosind inteligența artificială pentru a cerceta adânc în interiorul rămășiței carbonizate, potrivit theguardian.com .

Descoperirea a fost anunțată joi de profesorul Brent Seales, informatician la Universitatea din Kentucky, și de alte persoane care au lansat în martie provocarea Vesuvius pentru a accelera citirea textelor. Susținută de investitori din Silicon Valley, provocarea oferă premii în bani cercetătorilor care extrag cuvinte lizibile din pergamentele carbonizate.

„Acesta este primul text recuperat de pe unul dintre aceste pergamente rulate și intacte", a declarat Stephen Parsons, cercetător în cadrul inițiativei de restaurare digitală de la universitate. De atunci, cercetătorii au descoperit mai multe scrisori din pergamentul antic.

Doi studenți au descoperit primul cuvânt și au câștigat 50.000 de dolari

Pentru a lansa provocarea Vesuvius, Seales și echipa sa au publicat mii de imagini 3D cu raze X a două suluri rulate și trei fragmente de papirus. De asemenea, au lansat un program de inteligență artificială pe care l-au antrenat să citească literele din pergamente pe baza modificărilor subtile pe care cerneala antică le-a adus în structura papirusului.

Sulurile nedeschise fac parte dintr-o colecție deținută de Institutul Francez din Paris și se numără printre sutele de pergamente recuperate din biblioteca vilei despre care se crede că ar fi fost deținută de un om de stat roman de rang înalt, probabil Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, socrul lui Iulius Caesar.

Doi studenți la informatică, Luke Farritor din Nebraska și Youssef Nader din Berlin, care au acceptat provocarea Vesuvius, au îmbunătățit procesul de căutare și au găsit, în mod independent, același cuvânt grecesc antic într-unul dintre pergamente: „πορφύραc", care înseamnă „violet". Farritor, care a fost primul care a găsit cuvântul, câștigă 40.000 de dolari, iar Nader câștigă 10.000 de dolari.

Brent Seales, director la Universitatea Kentucky, examinează o parte a papirusului FOTO Gety Images

Brent Seales, director la Universitatea Kentucky, examinează o parte a papirusului FOTO Gety Images

Acum începe cursa pentru a citi textul din jur. Dr. Federica Nicolardi, papirolog la Universitatea Federico II din Napoli, a declarat că trei rânduri din pergament, care conțin până la 10 litere, au putut fi citite în prezent, urmând să fie citite și altele. O secțiune recentă arată cel puțin patru coloane de text.

„Acest cuvânt este prima noastră scufundare într-o carte antică nedeschisă, evocatoare de regalitate, bogăție și chiar batjocură", a spus Seales. „Ce va arăta contextul? Pliniu cel Bătrân explorează "purpura" în "istoria sa naturală" ca un proces de producție pentru purpura tiriană din scoici. Evanghelia lui Marcu descrie cum a fost batjocorit Iisus în timp ce era îmbrăcat în haine purpurii înainte de răstignire. Ce discută acest pergament special este încă necunoscut, dar cred că va fi dezvăluit în curând. O poveste veche și nouă care începe pentru noi cu "purpuriu" este un loc incredibil în care să ne aflăm."

„Ar fi o comoară pentru istorici”

Fiind singura bibliotecă intactă care a supraviețuit din antichitate, există un interes imens pentru pergamentele de la Herculaneum. Cele mai multe dintre textele analizate până acum sunt scrise în greaca veche, dar unele ar putea fi texte în latină. Fragmentele au scos la iveală scrisori din lucrarea lui Philodemus Despre vicii și virtuțile opuse, precum și detalii despre istoria dinastică elenistică.

„Suspiciunea este că partea nefilosofică a bibliotecii rămâne să fie descoperită, iar aici fantezia se dezlănțuie: noi piese de teatru ale lui Sofocle, poeme ale lui Safo, Analele lui Ennius, cărți pierdute ale lui Liviu și așa mai departe", a declarat Robert Fowler, profesor emerit de greacă la Universitatea din Bristol. „Ar fi grozav, de asemenea, să găsim așa-numitele papirusuri documentare: scrisori, documente de afaceri și așa mai departe; acestea ar fi o comoară pentru istorici."

Inteligența artificială a identificat un cuvânt pe papirus FOTO Universitatea Kentucky

Inteligența artificială a identificat un cuvânt pe papirus FOTO Universitatea Kentucky

„Pentru mine, citirea cuvintelor din interiorul pergamentelor de la Herculaneum este ca și cum aș păși pe lună ", a adăugat Seales. „Sincer, știam că textul era acolo, așteptând să ajungem, dar sosirea se întâmplă doar la ultimul pas. Și cu o echipă atât de talentată care lucrează împreună, citirea cuvintelor este acel pas spre un teritoriu nou, iar noi l-am făcut. Acum este timpul să explorăm."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat