Cercetătorii japonezi care au descoperit elementul 113 propun să fie denumit 'nihonium'

Cercetătorii japonezi care au descoperit elementul 113 propun să fie denumit 'nihonium'

Cercetătorii japonezi care au descoperit elementul 113 din tabelul periodic au propus să fie denumit 'nihonium' (Nh), informează miercuri mass-media internaționale citate de EFE.

Sursa foto: asianscientist.com

Institutul de cercetare Riken a transmis această propunere Uniunii Internaționale de Fizică Pură și Aplicată (UIPPA), maxima autoritate în domeniu, care prevede să anunțe până la sfârșitul anului denumirea oficială a noului element.

În decembrie, acest organism cu sediul la Zurich (Elveția) a recunoscut Institutului Riken meritul descoperirii acestui nou element din tabelul periodic. "Echipa Riken din Japonia a îndeplinit criteriile pentru elementul 113 și va fi invitată să propună un nume și un simbol permanent pentru acesta", denumit temporar Ununtrium (Uut), anunțase UICPA într-un comunicat.

Organizația îndeamnă ca noile elemente să fie numite după un concept mitologic, mineral, loc sau țară, o proprietate sau un om de știință și să fie prezentate spre examinare publică cu cinci luni înainte de o decizie finală cu privire la noul nume oficial și simbolul creat. Elementul 113 este un atom care conține 113 protoni în nucleul său, materie care a putut fi creată doar în laborator.

Noul element sintetic a fost identificat după nouă ani de cercetare de echipa condusă de Kosuke Morita, profesor la Universitatea din Kyushu (sud-vestul Japoniei). Pentru a sintetiza elementul 113, cercetătorii au folosit acceleratorul de particule RIKEN Nishina, pentru a ciocni un atom de zinc (30 protoni) cu unul de bismut (83 de protoni).

Elementele sintetice nu apar în mod natural și sunt generate doar artificial, prin experimente. Până în prezent au fost create 24 de elemente de acest tip — printre care și plutoniul — deși toate acestea sunt instabile, precizase Riken în decembrie anul trecut.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro