Ceremonia Pogorârii Luminii Sfinte, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim LIVE VIDEO

Ceremonia Pogorârii Luminii Sfinte, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim LIVE VIDEO

Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim, este sâmbătă centrul de interes pentru creştinii ortodocşi, care sărbătoresc în această noapte Învierea Domnului. Într-o ceremonie considerată una dintre minunile creștinătății, Lumina Sfântă se aprinde miraculos, potrivit credincioșilor, și este împărțită apoi celor prezenți, urmând să fie adusă și în România, în aceasta seară.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Care este ritualul respectat în fiecare an înaintea Pogorârii Luminii Sfinte

Potrivit rânduielii, înainte de coborârea Luminii Sfinte, Mormântul Sfânt este verificat, pentru îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul acestuia, după ce toate luminile şi candelele au fost stinse.

Verificarea implică trei inspecţii separate, care încep la ora 10.00, şi este condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi.

La ora 11.00, are loc sigilarea uşii Sfântului Mormânt, de către Garda musulmană, care pune o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară. Apoi se pecetluieşte uşa cu două panglici albe aşezate în cruce.

După aceea soseşte Patriarhul Ierusalimului care, împreună cu un sobor de ierarhi şi cu credincioşii, înconjoară de trei ori, în procesiune, Sfântul Mormânt.

Patriarhul Ierusalimului îşi scoate apoi veşmintele şi mitra şi este verificat pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare.

Îmbrăcat numai în stihae, veşmânt lung şi larg pe care îl poartă preoţii ortodocşi în timpul serviciului religios, Patriarhul intră în Sfântul Mormânt.

În interior, Preafericirea Sa îngenunchează înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini.

După ce Lumina Sfântă a coborât în Mormântul Sfânt, patriarhul o oferă tuturor celor prezenţi.

Tensiuni la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Preoții, în conflict cu poliția israeliană

Preoții de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim au denunțat restricțiile instituite de poliția israeliană pentru slujba de sâmbătă

Poliția israeliană a restrâns asistența la slujbă la 1.800 de persoane, față de 10.000 în anii trecuți. În plus, a decis să mobilizeze un dispozitiv de securitate format din 200 de polițiști.

Restricțiile sunt impuse pentru siguranța enoriașilor, afirmă poliția israeliană, amintind de busculada produsă în 2021 în timpul unui pelerinaj evreiesc.

Însă Biserica Ortodoxă Greacă consideră aceste măsuri „autoritare” și „excesive”. Părintele Matteos Siopis le-a transmis creștinilor să ignore restricțiile și să vină la slujbă.

„Înțelegem sentimentele religioase ale oamenilor care vor să asiste la slujbă. Din păcate, nu toată lumea va avea acces din cauza măsurilor de securitate”, a insistat poliția israeliană.

Un responsabil din cadrul poliției din Ierusalim a precizat că slujba va fi transmisă pe ecrane amplasate în Orașul Vechi.

Patriarhia: Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi oferită delegaţilor eparhiilor prezenţi la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a informat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Sâmbătă seară, între orele 19,30 - 20,30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...