Ceremonie la Cimitirul Eroilor Revoluţiei; Mărieş: 29 de ani de suferinţă pentru cei ce au pierdut tata, mama, copilul

Ceremonie la Cimitirul Eroilor Revoluţiei; Mărieş: 29 de ani de suferinţă pentru cei ce au pierdut tata, mama, copilul

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Doru Mărieş, a criticat vineri faptul că la 29 de ani de la Revoluţie nu s-au aflat vinovaţii pentru cei care şi-au pierdut viaţa în acele zile, el afirmând că acest lucru este "o ruşine pentru Justiţia română".

O ceremonie religioasă a fost organizată la Troiţa de la Cimitirul Eroilor Revoluţiei din cartierul Pieptănari, ocazie cu care s-au depus coroane de flori în memoria victimelor.

"29 de ani de suferinţă pentru familiile celor care au avut de pierdut tata, mama, copilul, care se află la doi metri jumate sub pământ, iar criminalii au stat şi unii mai stau în funcţii de conducere. O ruşine pentru Justiţia română pentru că, deşi sunt peste 15 decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului care au decis că statul român nu a acţionat corect, acesta nu a făcut investigaţii pentru a stabili vinovaţii pentru crimele din decembrie 1989, pentru a da satisfacţie victimelor şi a da satisfacţie naţiunii române", a declarat, pentru AGERPRES, Mărieş.

El a susţinut că "vinovată de acest fapt este toată clasa politică şi toţi procurorii care au lucrat în acest dosar, cu excepţia perioadei '99 - 2000 şi 2005 - 2007, când destinele Parchetului Militar le-a condus Dan Voinea''.

Urmaşi sau rude ale eroilor din Decembrie 1989 au asistat, vineri, la slujba de pomenire oficiată de Patriarhia Română la Troiţa din Cimitirul Eroilor Revoluţiei din cartierul Pieptănari. Un detaşament al Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" a dat onorul, iar Fanfara Armatei a intonat Imnul de stat.

O slujbă de pomenire a fost oficiată de protopopul Ion Armaşi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei, Senatului şi Camerei Deputaţilor, Guvernului, Primăriei Capitalei, Institutului Revoluţiei Române, MApN, MAI, a asociaţiilor de revoluţionari.

La ceremonie au fost prezenţi consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanţi ai MApN, MAI, Jandarmeriei.

O ceremonie similară a avut loc vineri şi la Troiţa de la Piaţa Universităţii. A fost prezent consilierul de stat Constantin Ionescu.

Tot în memoria celor care şi-au pierdut viaţa la Revoluţiei a fost depusă o coroana de flori şi la placa comemorativă de la Sala Dalles.

În zilele de 21 şi 22 decembrie, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989, din întreaga ţară, ierarhi, preoţi şi diaconi vor oficia slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 29 de ani, pentru libertatea poporului român.

De asemenea, în toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române va fi oficiată sâmbătă, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989.

Slujba de pomenire a eroilor din decembrie 1989 de la Catedrala patriarhală va fi oficiată de la ora 12,00, după Sfânta Liturghie.

În Bucureşti, slujbe de pomenire a eroilor vor fi oficiate sâmbătă la: Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei (Piaţa Revoluţiei), Troiţa de la Radio; Troiţa de la Televiziune, Troiţa Paraşutiştilor din curtea Televiziunii.

Vor mai fi astfel de ceremonii şi la Monumentul Eroilor căzuţi la Revoluţie (bulevardul Timişoarei, sector 6 Bucureşti) şi la Monumentul Eroilor Jandarmi (Aeroportul Internaţional Henri Coandă - Otopeni). AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...