Cerințele Turciei pentru ca Suedia și Finlanda să intre în NATO

Cerințele Turciei pentru ca Suedia și Finlanda să intre în NATO

Ministrul de externe turc Mervlut Cavusoglu este de părere că Suedia și Finlanda mai au încă de făcut paşi concreţi pentru a îndeplini cerinţele Turciei pentru ca această ţară să-şi dea acordul pentru integrarea lor în NATO.

Turcia așteaptă de la Finlanda ridicarea embargoului asupra armelor

„Au fost făcuţi unii paşi importanţi. S-a ridicat embargoul asupra armelor împotriva Turciei. La 8 noiembrie, premierul suedez a sosit la Ankara'', a declarat ministrul Mervlut Cavusoglu într-o conferinţă de presă, transmite EFE.

În acelaşi timp, Cavusoglu a menţionat că aşteaptă o vizită la Ankara a ministrului de externe finlandez şi o declaraţie a Finlandei privind ridicarea embargoului asupra armelor în privinţa Turciei.

Şeful diplomaţiei turce a declarat că, în orice caz, ţara sa are „mai puţine probleme cu Finlanda“, însă Suedia „trebuie să ia măsuri mai concrete, cum ar fi îngheţarea activelor teroriste şi extrădarea criminalilor în Turcia“.

În acest context, Cavusoglu a adăugat că un suspect bănuit că ar face parte din organizaţia ilegală Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), predat Turciei de către Suedia săptămâna trecută, nu se afla pe lista Ankarei de persoane căutate.

„Extrădarea acestei persoane este importantă pentru Turcia. Această persoană nu era pe lista noastră“, a spus Cavusoglu, care a precizat că îngheţarea activelor altor persoane se numără printre cerinţele importante.

Turcia este, împreună cu Ungaria, ultima ţară din NATO care încă nu a ratificat intrarea Suediei şi Finlandei în alianţa nord-atlantică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...