Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

CERN plănuieşte să construiască un accelerator de particule cu diametrul de 100 de kilometri

Specialiştii de la CERN plănuiesc să construiască o nouă generaţie de accelerator circular de particule, sub forma unui inel superconductor cu diametrul de 100 de kilometri, mai mare decât dispozitivul său actual, LHC, care este deja cel mai puternic din lume, au dezvăluit marţi reprezentanţii Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare, al cărei sediu se află în Geneva, informează Xinhua.

Cu ocazia publicării unui Raport Conceptual de Design (CDR) pentru viitorul accelerator de particule - Future Circular Collider (FCC) -, savanţii de la CERN au spus că noul proiect "va aduce beneficii întregii comunităţi ştiinţifice din domeniul fizicii particulelor pe parcursul secolului al XXI-lea".

 "Obiectivul suprem al FCC este de acela de a construi un inel accelerator de protoni supraconductor, cu o energie de până la 100 TeV, care, prin prisma mărimii sale, va fi mult mai puternic decât LHC (actualul accelerator de particule de la CERN, n.r.)", a declarat Frederick Bordry, directorul departamentului de Acceleratoare şi Tehnologie din cadrul CERN.

Conceput pentru a-i succede lui LHC (Large Hadron Collider), care este deja cel mai mare şi cel mai puternic accelerator de particule din lume şi, deocamdată, cel mai rapid, FCC va utiliza o nouă generaţie de magneţi superconductori cu câmpuri superioare pentru a oferi o gamă vastă de noi oportunităţi în fizică, precum obţinerea unei energii de 100 TeV şi chiar dincolo de acest prag.

 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING USR / PLUS a câştigat Bucureștiul cu 46%! PNL s-a impus în Transilvania, PSD e pe primul loc în Moldova…

2 LIVE Primele rezultate provizorii după numărarea a 90.07% din voturi: PNL conduce, PSD pe doi, USR / PLUS pe tre…

3 OFICIAL USR / PLUS va câștiga alegerile europarlamentare! La ora 15.30: PSD-25,4%, USR / PLUS-23,6%, PNL-22,8%

4 ALERTĂ Mama primarului PSD al Constanței, dusă la poliție după ce a fost prinsă sustrăgând 5 buletine de vot!

5 Primul semnal. Rezultat alegeri europarlamentare Noua Zeelandă. Alianța USR / PLUS–64%, PNL–17%, PSD–6%

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor