Cerul Dobrogei, din nou aglomerat de avioanele NATO FOTO

Cerul Dobrogei, din nou aglomerat de avioanele NATO FOTO

Joi, în jurul prânzului a fost, din nou, agitație mare deasupra României, în zonele estice și nordice, dar și peste Dobrogea unde avioane ale NATO au stat cu ochii pe mișcările rușilor în Ucraina.

Este vorba de un Lockheed EP-3E Aries II („Airborne Reconnaissance Integrated Electronic System”), un avion de supraveghere electronică al US Navy, care a zburat sub indicativul WM19 la o altitudine de peste 8.000 de metri.

Lockheed EP-3E Aries II FOTO: US Defense Visual Information Center

Lockheed EP-3E Aries II FOTO: US Defense Visual Information Center

Aeronava are un cost orar de operare de peste 35.000 de dolari și dispune de o largă gamă de senzori ELINT (Electronic Intelligence), SIGINT (Signals Intelligence) şi COMINT (Communications Intelligence).

Pe de altă parte, sub indicativul CL60, în patrulare deasupra graniței cu Ucraina a fost și o aeronavă mai ieșită din comun. Concret, este vorba de o aeronavă Bombardier Challenger 650 ARTEMIS, care la prima vedere pare un avion pentru oameni de afaceri. În realitate, aeronava este înțesată de senzori și computere pentru a intercepta și descifra comunicațiile inamice de la sute de kilometri.

FOTO bombardier.com

FOTO bombardier.com

Avionul aparține unei firme private și deși nu este nici un militar la bord, experții Pentagonului sunt conectați la senzorii acestuia prin satelit, iar datele sunt exploatate în timp real. Conform unor surse, Pentagonul plătește companiei deținătoare acest serviciu conform unui tarif calculat la oră.

Apoi, zona a mai fost survolată de o aeronavă Alenia C-27J Spartan (indicativ ROF2701) a Forțelor Aeriene Române, dar și de un Boeing C-40C al US Air Force (indicativ B737).

image

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”