Cetățean american, condamnat și executat în Arabia Saudită pentru că și-a ucis tatăl egiptean

Cetățean american, condamnat și executat în Arabia Saudită pentru că și-a ucis tatăl egiptean

Cetățeanu americal Bishoy Sharif Naji Naseef a fost condamnat și executat în Arabia Saudită după ce și-a bătut și strangulat tatăl egiptean până la moarte. Naseef a fost executat miercuri în Arabia Saudită. Nu este clar cum a avut loc execuția, dar se crede că a fost decapitat.

Rata execuțiilor aproape s-a dublat de când e la putere Prințul Mohammed bin Salman

Bishoy Sharif Naji Naseef a fost executat miercuri la Riyadh, potrivit unui comunicat al Ministerului saudit de Interne, care a precizat că acesta și-a bătut și apoi și-a strangulat mortal tatăl egiptean.

De asemenea, declarația susține că Naseef a folosit narcotice, a mutilat corpul tatălui său după ucidere și a încercat să ucidă o altă persoană, înainte de a fi arestat.

Ministerul nu a identificat modul în care a fost executat Naseef, dar Arabia Saudită a folosit adesea în trecut decapitarea atunci când a aplicat pedeapsa cu moartea.

Informații incerte încă

Avocatul lui Naseef nu a putut fi identificat imediat. Nu se știa dacă acesta avea o adresă de domiciliu în Statele Unite, iar alte detalii biografice, inclusiv vârsta sa, au rămas neclare. Departamentul de Stat al SUA nu a fost în măsură să ofere informații suplimentare sau să confirme moartea lui Naseef.

Suntem conștienți de aceste rapoarte și monitorizăm situația, dar nu avem informații specifice”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel. El a precizat că un oficial consular american l-a vizitat ultima dată pe Naseef în luna iulie.

Nu este clar dacă Arabia Saudită a executat vreodată un cetățean american, dar țara a fost responsabilă pentru uciderea extrajudiciară a jurnalistului saudit-american Jamal Khashoggi în Turcia, în 2018.

În topul țărilor cu cele mai multe execuții

Arabia Saudită s-a clasat pe locul al treilea în topul națiunilor cu cel mai prost bilanț în materie de execuții, după China și Iran, în 2022, potrivit statisticilor Amnesty International.

Regatul din Golf este frecvent criticat pentru utilizarea prolifică a pedepsei capitale, despre care grupurile pentru drepturile omului spun că subminează încercarea sa de a-și îmbunătăți imaginea prin intermediul unei ample agende de reforme sociale și economice „Vision 2030”, scrie Daily Mail .

Rata anuală a execuțiilor sale aproape s-a dublat de când prințul moștenitor Mohammed bin Salman și tatăl său au ajuns la putere , potrivit unui raport al grupului britanic pentru drepturile omului Reprieve.

Peste 1.000 de condamnări la moarte au fost executate din 2015, potrivit raportului.

Un total de 91 de persoane - dintre care 19 străine - au fost executate până acum în acest an, potrivit unei numărători AFP bazate pe rapoarte ale presei de stat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat