Cetățeanul chilian Rafael Garay, extrădat miercuri de România, a fost plasat în arest preventiv la sosirea în Chile

Cetățeanul chilian Rafael Garay, extrădat miercuri de România, a fost plasat în arest preventiv la sosirea în Chile

Cetățeanul chilian Rafael Garay, om de afaceri devenit faimos în țara sa grație emisiunilor la care participa la televiziunea chiliană și care este acuzat de autoritățile de la Santiago de deturnare de fonduri de circa un miliard de dolari, a ajuns joi dimineața în Chile și a fost plasat în arest preventiv, după ce miercuri a fost extrădat de România, transmite vineri EFE.

Escortat de trei polițiști români, Garay, cu cătușe la mâini și privind în pământ, a revenit în Chile, după ce anul trecut părăsise țara sud-americană sub pretextul că se duce în Franța pentru a se trata de cancer la creier.

Sosirea sa la Santiago s-a transformat într-un spectacol mediatic, numeroase publicații online și posturi de televiziune mobilizând la aeroport zeci de reporteri. Duba poliției care-l transporta pe cel considerat cândva un 'guru' al economiei chiliene a fost urmărită de ziariști pe motociclete de la aeroport până la tribunal, situat în centrul capitalei chiliene. Odată ajuns la Palatul de Justiție, unde a fost întâmpinat cu insulte de mai multe persoane strânse în fața clădirii, Garay a fost informat oficial despre motivele extrădării sale. A fost nevoie de intervenția gardienilor, pentru a-l proteja pe Garay de furia oamenilor, care au aruncat în el cu monede și ouă.

Ulterior, Garay a fost dus în fața unui judecător de instrucție unde a fost acuzat oficial de delicte de înșelăciune și însușirea ilegală a unor sume de bani. Potrivit procuraturii chiliene, Garay, de profesie inginer comercial, a fost implicat în 36 de fraude și riscă o pedeapsă de maximum 10 ani de închisoare. Ministerul Public a solicitat arestarea preventivă a omului de afaceri chilian, măsura nefiind contestată de avocatul apărării, la cererea expresă a lui Garay, care urmează să petreacă următoarele 120 de zile în arestul poliției pe durata desfășurării anchetei. Judecătorul de caz a dispus arestarea preventivă, considerând că Garay reprezintă un pericol pentru societate și există riscul ca acesta să încerce să fugă.

În zilele sale de glorie, Garay, care se prezenta drept expert în economie, a reușit să convingă diverși oameni să-i dea bani, promițându-le că le va spori câștigurile făcând investiții în afaceri despre care susținea că doar el avea cunoștință.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”