Cetăţenii ţărilor din V4 nu-l susţin nici pe Weber, nici pe Timmermans la preşedinţia Comisiei Europene

Majoritatea cetăţenilor ţărilor din Grupul de la Visegrad (V4; Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) nu îl susţin pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene nici pe candidatul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, nici pe candidatul socialist Frans Timmermans, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Nezopont şi dat publicităţii marţi, informează MTI.

În total 80% dintre cehi, polonezi, ungari şi slovaci nu-l susţin pe niciunul dintre cei doi politicieni şi 42% au exprimat o preferinţă clară pentru opţiunea privind un alt candidat. Doar 11% dintre respondenţi au exprimat o preferinţă clară pentru Manfred Weber şi doar 9% pentru Frans Timmermans.

Institutul Nezopont subliniază că liderii ţărilor din V4 beneficiază de un mandat puternic la Bruxelles, pe baza rezultatului recentelor alegeri pentru Parlamentul European. De asemenea, niciunul dintre ei nu este legat de niciunul dintre candidaţii principali, adaugă institutul.

Sondajul Institutului Nezopont a fost realizat în perioada 27 mai - 7 iunie în ţările Grupului de la Visegrad, pe un eşantion total de 2.000 de persoane, câte 500 în fiecare ţară.

Anul acesta sunt în joc cinci funcţii la vârf - preşedinţia Comisiei Europene, a Consiliului European, a Băncii Centrale Europene (BCE) şi a Parlamentului European şi funcţia de şef al diplomaţiei UE - în timp ce alegerile pentru Parlamentul European au produs o configuraţie în care nu s-a format deocamdată o majoritate. În urma alegerilor precedente, în 2014, europarlamentarii au susţinut ferm numirea la preşedinţia Comisiei Europene a celui desemnat de ei - Jean-Claude Juncker, reaminteşte Reuters. De data aceasta, nu se ştie pe cine vor sprijini. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 VIDEO A ajuns în Europa! Cel puțin 9 orașe din Lombardia și unul din Veneția, în nordul Italiei, au închis vin…

5 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos