Cezar Irimia (FABC): Lipsesc 4-5 citostatice pentru copii și 14 citostatice pentru adulți

Cezar Irimia (FABC): Lipsesc 4-5 citostatice pentru copii și 14 citostatice pentru adulți

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a declarat marți că lipsesc de pe piața românească 4-5 citostatice esențiale în oncopediatrie și 14 citostatice necesare pentru tratamentul adulților.

"Din ce în ce mai multe citostatice lipsesc din cauza politicii proaste a prețului din România. În oncopediatrie lipsesc vreo 4 sau 5 citostatice esențiale și nu scumpe. Ce să mai vorbim despre adulți, unde situația este mult mai critică. Vreo 14 citostatice lipsesc, lipsesc medicamente de întreținere hormonală pentru doamnele cu mastectomie. Politica nouă a prețului nu face decât să dispară foarte multe medicamente de pe piața românească", a explicat președintele FABC într-o conferință de presă.

În ceea ce privește radioterapia, Cezar Irimia a spus că nu se asigură decât 22-24% din necesarul de tratament, pacienții așteptând 3-4 luni pentru a le veni rândul să facă ședințe de radioterapie.

"În radioterapie, situația este tristă pentru că în mediul privat plus cel de stat nu se asigură decât 22-24% din necesar. Pacienții așteaptă 2-3-4 luni. Două luni este un vis, dar 3-4 luni cu siguranță pentru a le veni rândul să facă acest tratament vital pentru ei. Mulți dintre ei nu mai apucă să facă acest tratament. În radioterapie nu s-a întâmplat nimic", a mai spus reprezentantul FABC.

El a precizat că FABC va continua acțiunile judecătorești în ceea ce privește moleculele aprobate prin Hotărâre de Guvern în luna iulie, care însă nu au ajuns în tratamentul pacienților nici în prezent.

"Am hotărât să continuăm acțiunile în judecată pe moleculele aprobate în 27 iulie prin HG, molecule care nu au ajuns nici măcar în ziua de astăzi în folosința pacientului, care nu mai are alternativă terapeutică în acest moment. Acele medicamente au fost populist anunțate de către Guvernul Cioloș că se vor regăsi în tratamentul nostru. Din păcate, nu s-a întâmplat nici în ziua de astăzi. Noi ne-am hotărât să acționăm din nou statul în judecată, așa cum am făcut-o în 21 de procese unde am avut câștig de cauză pentru peste 165 de pacienți din România. Nu este un model pe care noi vrem să îl urmăm, dar vrem să trezim la realitate guvernanții iresponsabili pentru că ni se încalcă drepturile, chir dreptul de a muri în demnitate", a susținut Cezar Irimia.

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA