Cezar Irimia (FABC): Lipsesc de pe piață 10 - 14 medicamente oncologice uzuale

Cezar Irimia (FABC): Lipsesc de pe piață 10 - 14 medicamente oncologice uzuale

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat luni că lipsesc de pe piață între 10 și 14 medicamente oncologice uzuale.

"Lipsesc între 10 și 14 medicamente uzuale, deci nu vorbim de medicamentele foarte scumpe care se dădeau cu aprobarea comisiei (n.r. — de specialitate), deci medicamente uzuale care nu se mai justifică economic pentru producători a fi aduse, iar cele care se mai justifică pleacă la comerțul intra-comunitar", a spus Irimia.

El a afirmat că aceste medicamente lipsesc, deși există obligativitate pentru producători de a le asigura pe piață încă un an.

"În continuare nu ne găsim tratamente, unele citostatice au fost notificate la ANMDM că nu vor mai fi aduse pe piață. Noi știm că obligativitatea celor care retrag de pe piață medicamente este să-l asigure pe piață un an de zile de la notificare. Lucrul acesta nu se întâmplă. Aceste medicamente au dispărut încă înainte de a fi notificate la ANMDM, iar acum nu avem decât să ne aprovizionăm din țările vecine, de la cunoștințele din piața europeană, iar cei care nu au aceste posibilități renunță la tratament, renunță la viață. Chiar dacă domnul ministru a promis că va rezolva problema țin să îi amintesc — cancerul nu se tratează cu promisiuni!", a spus președintele FABC.

Acesta a participat luni la lansarea campaniei "#voceaTAseaude" cu prilejul Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan,editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!