CFA România: Deficit bugetar de 6,6% din PIB în 2021; datoria publică va ajunge la 53% din PIB în 12 luni

CFA România: Deficit bugetar de 6,6% din PIB în 2021; datoria publică va ajunge la 53% din PIB în 12 luni

Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,6% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 4,03% pentru orizontul de 12 luni, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 6,6%. Valoarea medie a anticipaţiilor în termeni reali a PIB în anul 2021 este +6,9%. Datoria publică (procent din PIB) va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53%.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,03%, peste 72% dintre participanţi anticipând majorarea acesteia în următoarele 12 luni (la momentul realizării sondajului, rata inflaţiei înregistra valoarea de 3,94%).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9829 lei, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0445 lei pentru un euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 1,7 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 74,5 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 44,1 puncte). Scăderea a fost generată de componenta de anticipaţii a indicatorului.

"Pe fondul prudenţei generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o uşoară scădere, prima din ultimele 12 luni. De asemenea, pe fondul majorării ratei inflaţiei, rata anticipată de dobândă de piaţa monetară, ROBOR 3M, implica cel puţin două majorări de dobândă de politică monetară în următoarele 12 luni", a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

De asemenea, în contextul atenţiei sporite a autorităţilor europene cu privire la protecţia mediului înconjurător, atenţie concretizată în reglementări cu privire la luarea în considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă) de către instituţiile financiare, au fost introduse în sondaj întrebări cu privire la conştientizarea de către instituţiile financiare a acestor reglementări, pregătirea instituţiilor financiare pentru asigurarea respectării noilor reglementări, precum şi suportul oferit clienţilor pentru asigurarea respectării lor.

Astfel, peste 87% cunosc pe deplin sau ştiu de existenţa reglementărilor europene privind factorii ESG, 50% oferă suport activ clienţilor în vederea respectării criteriilor ESG iar peste 55% cunosc recomandările Autorităţii Bancare Europene către bănci şi firmele de investiţii, cu privire la introducerea factorilor ESG în activitatea de creditare şi investiţii, şi deja au planuri de implementare a acestor recomandări.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...