Charles al III-lea va primi coroana unui regat dezbinat. O „forţă a binelui” și un motiv de proteste

Charles al III-lea va primi coroana unui regat dezbinat. O „forţă a binelui” și un motiv de proteste

Regele Charles al III-lea va primi coroana unui regat dezbinat: liderii scoţieni şi galezi vor să renunţe la monarhie, în timp ce în Irlanda de Nord partidul Sinn Fein, în favoarea reunificării insulei, este majoritar. În timp ce preşedintele Camerei Comunelor îl numește pe noul rege o „forţă a binelui”, republicanii promit manifestații, în timpul festivității.

Regele Charles al III-lea FOTO Arhivă

„O forță a binelul” și un privilegiu pentru Marea Britanie

Preşedintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat că regele Charles al III-lea este o „forţă a binelui” care va uni Commonwealth şi susține că pentru el este „privilegiu minunat” să fie invitat la ceremonia de încoronare de sâmbătă, 6 mai.

Sir Lindsay Hoyle a declarat că domnia lui Charles va crea o „nouă relaţie” între Parlamentul britanic şi monarhie, în condiţiile în care regele îşi preia rolul cu propriul lui stil distinct.

Avem un nou rege şi cred că va fi o noua relaţie între Parlamentul ales şi monarh, a spus preşedintele Camerei Comunelor, care l-a întâlnit pe Charles în mai multe ocazii şi pe care l-a descris drept spiritual şi fermecător.

Cred cu adevărat că este o forţă a binelui însă nu numai atât, el va reuni Commonwealth, a mai spus Sir Lindsay.

În martie, premierul scoţian Humza Yousaf a declarat pentru ziarul The National, în timpul campaniei sale pentru şefia guvernului, că se consideră în primul rând un cetăţean, nu un subiect. El a promis un şef de stat ales în termen de cinci ani de la independenţa Scoţiei, chiar dacă acest obiectiv devine tot mai îndepărtat odată cu eşecurile partidului său pro-independenţă, SNP.

El va fi totuşi prezent la încoronare, la fel şi premierul galez, Mark Drakeford, şi el republican convins. La ceremonie va participa şi premierul ales al Irlandei de Nord, Michelle O'Neill, chiar dacă partidul său, Sinn Fein, se opune în mod tradiţional monarhiei.

În Commonwealth, fisurile ameninţă acest vestigiu al imperiului britanic care îi revine lui Charles, suveran care, pe lângă Regatul Unit, domneşte peste alte 14 ţări.

Guvernul australian se pregăteşte să se retragă de monarhie. Barbados a făcut-o deja.

În Marea Britanie, anti-monarhiştii vor să profite de eveniment pentru a relansa dezbaterea asupra coroanei, mult timp umbrită de popularitatea şi respectul de care se bucura regina Elisabeta a II-a.

Este o oportunitate uriaşă pentru noi, cred că vom profita la maximum, a declarat Graham Smith, directorul executiv al grupului antimonarhist Republic, care militează pentru un şef de stat ales.

Republicanii spun că nu este regele lor

Republicanii plănuiesc să demonstreze de-a lungul traseului procesiunii, după ce câţiva dintre ei au protestat deja în mai multe călătorii ale regelui strigând Nu este regele meu!, după urcarea pe tron a lui Charles după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie.

O regină care a fost un star pentru monarhie în timpul domniei sale de 70 de ani, recunoaşte liderul grupării Republic.

Terenul este mult mai fertil, oamenii sunt mult mai dornici să asculte şi să se implice, a subliniat Graham Smith.

Războiul civil

Proporţia britanicilor pentru care monarhia este foarte importantă este de doar 29%, o cifră record, potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Cercetare Socială (NatCen). Majoritatea apără însă monarhia, dar acest sprijin scade mai ales în rândul tinerilor.

Provocarea pentru monarhie va fi să-şi dovedească relevanţa şi să atragă tinerii să-şi păstreze sprijinul, a declarat Guy Goodwin, directorul executiv al NatCen.

Spre deosebire de secolul al XVII-lea, de data aceasta nu se aşteaptă o vărsare de sânge, notează AFP.

Charles I (Carol I) a condus Anglia într-un război civil şi a ajuns să fie decapitat în 1649, nu departe de Westminster Abbey, unde descendentul său va fi încoronat pe 6 mai.

Charles al II-lea (Carol al II-lea) a rămas rege al Scoţiei după executarea tatălui său, înainte de a recupera tronul Angliei şi al Irlandei după un interregn republican. Însă tensiunile religioase care au fost unul dintre factorii războiului civil au rămas puternice. Fratele catolic al lui Charles al II-lea (Carol al II-lea) a fost destituit în favoarea moştenitorilor protestanţi.

În zilele noastre monarhia este mai stabilă, a subliniat Anna Whitelock, profesor de istoria monarhiei la City University din Londra.

Da, este un regat dezbinat din multe puncte de vedere. Este clar că există posibilitatea iniţierii unei dezbateri care nu a avut loc în timpul lungii domnii a reginei, a declarat ea pentru AFP.

Tinerii, în special, încep să pună la îndoială ce face monarhia, ce valorează, dacă este responsabilă. Este o schimbare, cu protestele şi hashtag-ul #notmyking, a mai spus ea.

Dezbaterea asupra Republicii va dura, potrivit istoricului, pentru care nu există nicio şansă ca acest (rege) Charles (al III-lea) să calce pe urmele macabre ale primului (rege Carol I).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”